<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az exportszállításokkal szemben a belföldi piac ellátását tekinti prioritásnak a Gazprom a közelgő hideg tél folyamán - idézi az Interfax hírügynökség Szergej Gusztovot, a cég belföldi üzletágának igazgatóját.

Az európai gázkereslet jelentősen megnövekedett, részben a járvány után erőre kapó gazdasági aktivitásnak köszönhetően, részben pedig az alacsony készletek miatt. A hollandiai nagykereskedelmi árak kedden lépték át első alkalommal a 100 eurós határt. A földgáz árának emelkedéséhez az energiaárak általános emelkedése mellett az ellátási biztonsággal szemben felmerült aggodalmak és a közelgő hideg télről szóló előrejelzések is hozzájárultak. 

A Gazprom Norvégia, Algéria és cseppfolyós földgázt szállító különböző egyéb források mellett az európai földgázpiac legnagyobb beszállítójának számít. A Gazprom eleget tesz hosszú távú gázszállítási szerződéseinek, de azon túl jelenleg nem szállít földgázt Európába és ezzel nagyban hozzájárult az árak emelkedéséhez az azonnali piacon. 

"Véleményem szerint a tél nagyon hideg lesz" - idézte az Interfax hírügynökség Szergej Gusztovot. "Nagyon meleg nyarunk volt, így a tél is nagyon hideg lesz" - mondta. Az igazgató megjegyezte, hogy előrejelzése ősi népi megfigyelésen alapul és a saját véleményét tükrözi. "Abban viszont biztosak lehetnek, hogy a belföldi kereslet kielégítése elsőrendű fontosságot élvez és minden oroszországi fogyasztó el lesz látva földgázzal" - szögezte le Gazprom belföldi üzletágának az igazgatója az Interfax hírügynökségnek adott interjúban.