2p

Az exportszállításokkal szemben a belföldi piac ellátását tekinti prioritásnak a Gazprom a közelgő hideg tél folyamán - idézi az Interfax hírügynökség Szergej Gusztovot, a cég belföldi üzletágának igazgatóját.

Az európai gázkereslet jelentősen megnövekedett, részben a járvány után erőre kapó gazdasági aktivitásnak köszönhetően, részben pedig az alacsony készletek miatt. A hollandiai nagykereskedelmi árak kedden lépték át első alkalommal a 100 eurós határt. A földgáz árának emelkedéséhez az energiaárak általános emelkedése mellett az ellátási biztonsággal szemben felmerült aggodalmak és a közelgő hideg télről szóló előrejelzések is hozzájárultak. 

A Gazprom Norvégia, Algéria és cseppfolyós földgázt szállító különböző egyéb források mellett az európai földgázpiac legnagyobb beszállítójának számít. A Gazprom eleget tesz hosszú távú gázszállítási szerződéseinek, de azon túl jelenleg nem szállít földgázt Európába és ezzel nagyban hozzájárult az árak emelkedéséhez az azonnali piacon. 

"Véleményem szerint a tél nagyon hideg lesz" - idézte az Interfax hírügynökség Szergej Gusztovot. "Nagyon meleg nyarunk volt, így a tél is nagyon hideg lesz" - mondta. Az igazgató megjegyezte, hogy előrejelzése ősi népi megfigyelésen alapul és a saját véleményét tükrözi. "Abban viszont biztosak lehetnek, hogy a belföldi kereslet kielégítése elsőrendű fontosságot élvez és minden oroszországi fogyasztó el lesz látva földgázzal" - szögezte le Gazprom belföldi üzletágának az igazgatója az Interfax hírügynökségnek adott interjúban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!