<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p


			
		
		


		
		

A magyar lakosság számára óriási könnyebbséget jelent, hogy nem kell a piaci energiaárakat kifizetnie, köszönhetően a kormány korábbi rezsicsökkentő akciójának. A választások előtt biztosan nem raknak terhet a magyarok vállára, ugyanakkor hosszabb távon ez aligha fenntartható.

Az energiapiaci hírek az elmúlt napokban a megnövekedett keresletről és a többéves rekordszintre ugró árakról szóltak. Értelemszerűen a két tényező egymással összefügg, hiszen a növekvő kereslettel nem tud lépés tartani a kínálat, akár az energiahordozó alapanyagokról, akár a „kész” villamosenergiáról beszélünk. Ennek köszönhetően pedig a piaci szereplők kvázi egymásra licitálnak, hogy megszerezzék az elérhető forrásokat, ez pedig végeredményben az árakban csapódik le. Magyarországon a vállalkozások az utóbbi hónapokban már szembesültek ezzel, a lakosság viszont mentesült a terhektől.

Jól járnak a magyar fogyasztók

Hogy mindez hazánkban is komoly kérdés, azt jelzi, hogy Ságvári Pál a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese az Energiaszabályozók Európai Tanácsának (CEER) Közgyűlésén arról beszélt, hogy a szabályozó hatóságok kiemelt feladata az energiafogyasztók védelme és megfelelő tájékoztatása. A hivatal elnökhelyettese azt hangsúlyozta, hogy a nemzeti szabályozó hatóságok feladata a felhasználók tájékoztatása az áremelkedés okozta kockázatokkal szembeni védekezés hatékony lehetőségeiről. Mint mondta, ide tartoznak például az olyan kockázatfedezeti ügyletek, mint a garanciával kiegészített árajánlatok, melyek célja, hogy megfelelő védelmet nyújtsanak a fogyasztók számára a rövid távú, akár jelentős áremelkedések ellen, és hosszú távon is kiszámíthatóvá tegyék a felhasználói költségeket.

A MEKH elnökhelyettese emlékeztetett, hogy Magyarországon a szabályozott egyetemes szolgáltatói szegmensben rendelet szabályozza és tartja fixen a villamos energia és a földgáz árát, így a lakosság védett a jelenleg kialakult helyzettel szemben.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.