TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. november 11. 11:45

A szeptemberi előrehozott választásokon győztes Osztrák Néppárt elnöke és listavezetője bejelentette, hogy kormánykoalíciós tárgyalásokat kezdenek a Zöldek pártjával.

Sebastian Kurz volt kancellár hangsúlyozta, a döntés csupán egy folyamat kezdetét jelenti, nem a "végeredményt", írta az MTI.

Kurz szerint hétvégén egyeztetett pártja országos és tartományi vezetőivel, és egyhangúlag döntöttek arról, hogy a Zöldekkel kezdenek kormánykoalíciós tárgyalásokat. Erről az államfőt és a pártok vezetőit is értesítették.

Kényszerházasság lehet

Ausztriában idén szeptember végén tartottak előrehozott parlamenti választást, amit ugyan nagy fölénnyel, a szavazatok több mint 37 százalékát begyűjtve nyert meg a Néppárt, egyedül azonban nem tudott kormányt alakítani.

Sebastian Kurz (Fotó: MTI/AP) Sebastian Kurz (Fotó: MTI/AP)

Alexander Dworzak, a Wiener Zeitung szerkesztője lapcsaládunknak már korábban azt jósolta, hogy a Néppárt az  egyre népszerűbb Zöldekkel fog majd össze.

Ez tűnik a legvalószínűbbnek még akkor is, ha a tartalmi kérdésekben – a klímapolitikától a migrációig – nagyon kevés a hasonlóság

vélte Dworzak arra utalva, hogy Kurz szigorú bevándorlás-politikája ellentétes a Zöldek jóval megengedőbb hozzáállásával.

Hozzátette: a szociáldemokraták magukkal vannak elfoglalva a súlyos vereség után – a szavazatok mindössze 21 százalékát szerezték meg –, a Néppárt korábbi kormánykoalíciós partnere, a Szabadságpárt pedig szintén ellenzéki szerepre készül.

Nagyot szólt a Strache-ügy

Ausztriában az idén májusban kirobbant Strache-botrány miatt bukott meg a néppárti-szabadságpárti kormánykoalíció. A botrányról részletesen itt olvashat: Prostik, drogok, hatalmi játszmák: újabb részletek az ibizai videóról.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.