3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

121 civil szervezet van már a külföldről támogatott civilek adatbázisában.

Lassan egy éve, hogy elindult a külföldről támogatott civil szervezeteket összegző listázás a Civil Információs Portálon, s a kezdeti 32-ről 121-re emelkedett azon szervezetek száma, amelyek jogszabályi érintettség miatt felkerültek a portál adatbázisába.

Kész cirkusz
Kész cirkusz

Egészen megdöbbentő, hogy milyen civil szervezetek esnek a törvény hatálya alá. A listán szerepel egyebek mellett a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara.

Vagyis az a szervezet, amelyik egy fontos közvetítő a magyar ipar szempontjából kulcsfontosságú német gazdaság és Orbán Viktor kormánya között.

 

Mivel e szervezeteknek törvényi kötelezettségük, hogy nyilatkozzanak a külföldről érkező támogatásról, amennyiben annak összege egy adóévben meghaladja a 7,2 millió forintot, a bírósági nyilvántartásokban megtekinthető, hogy honnan és mekkora összegű támogatásban részesült adott szervezet. (A jogszabály azt mondja ki, hogy a pénzmosás elleni intézkedésekről szóló törvényben jelentéskötelezettségként meghatározott összeg - hatályosan 3,6 millió forint - kétszeresét kitevő összegtől kell nyilatkozniuk a civil szervezeteknek.)

Abban nem tett különbséget a jogalkotó, hogy milyen célból érkezett a támogatás. Így fordulhatott elő, hogy például a német kamara a Német Szövetségi Gazdasági és Energetikai Minisztériumtól tavaly működési céllal kapott 142 187 000 forint miatt bekerült a civilek listázására vonatkozó törvény hatálya alá.

De vannak itt más érdekes szereplők is. Nehezen képzelhető el, milyen ármánykodás folyhat menekültügyben - merthogy ez volt a törvényi szigor kiváltó oka - például a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsnál, a Népművészeti Egyesületek Szövetségénél, a paksi GASTROBLUES Alapítványnál, a Magyar Waldorf Szövetség Egyesületnél vagy akár a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnél. Merthogy ezek a szervezetek mind szerepelnek a listán, nyilván, mert a külföldről kapott támogatásuk összege elérte a 7,2 millió forintot.

A Magyar Zsonglőr Egyesület is kénytelen volt a fenti okokból eleget tenni a törvényi kötelezettségeknek, mivel az Erasmus+ oktatási pályázaton keresztül is támogatáshoz jut. Mint ahogy a Nemzeti Kulturális Alapból, valamint a MOL gyermekgyógyító programjából is forrásokhoz jutnak, de ezek nem számítanak megbélyegezendő támogatásoknak.

Természetesen van olyan civil szervezet is a listán, amelyik közvetlenül összefüggésbe hozható a menekültüggyel. A Migráns Segítség Magyarország Egyesület - legalábbis az elnevezése alapján - feltétlenül ide sorolható.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!