<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

121 civil szervezet van már a külföldről támogatott civilek adatbázisában.

Lassan egy éve, hogy elindult a külföldről támogatott civil szervezeteket összegző listázás a Civil Információs Portálon, s a kezdeti 32-ről 121-re emelkedett azon szervezetek száma, amelyek jogszabályi érintettség miatt felkerültek a portál adatbázisába.

Kész cirkusz
Kész cirkusz

Egészen megdöbbentő, hogy milyen civil szervezetek esnek a törvény hatálya alá. A listán szerepel egyebek mellett a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara.

Vagyis az a szervezet, amelyik egy fontos közvetítő a magyar ipar szempontjából kulcsfontosságú német gazdaság és Orbán Viktor kormánya között.

 

Mivel e szervezeteknek törvényi kötelezettségük, hogy nyilatkozzanak a külföldről érkező támogatásról, amennyiben annak összege egy adóévben meghaladja a 7,2 millió forintot, a bírósági nyilvántartásokban megtekinthető, hogy honnan és mekkora összegű támogatásban részesült adott szervezet. (A jogszabály azt mondja ki, hogy a pénzmosás elleni intézkedésekről szóló törvényben jelentéskötelezettségként meghatározott összeg - hatályosan 3,6 millió forint - kétszeresét kitevő összegtől kell nyilatkozniuk a civil szervezeteknek.)

Abban nem tett különbséget a jogalkotó, hogy milyen célból érkezett a támogatás. Így fordulhatott elő, hogy például a német kamara a Német Szövetségi Gazdasági és Energetikai Minisztériumtól tavaly működési céllal kapott 142 187 000 forint miatt bekerült a civilek listázására vonatkozó törvény hatálya alá.

De vannak itt más érdekes szereplők is. Nehezen képzelhető el, milyen ármánykodás folyhat menekültügyben - merthogy ez volt a törvényi szigor kiváltó oka - például a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsnál, a Népművészeti Egyesületek Szövetségénél, a paksi GASTROBLUES Alapítványnál, a Magyar Waldorf Szövetség Egyesületnél vagy akár a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnél. Merthogy ezek a szervezetek mind szerepelnek a listán, nyilván, mert a külföldről kapott támogatásuk összege elérte a 7,2 millió forintot.

A Magyar Zsonglőr Egyesület is kénytelen volt a fenti okokból eleget tenni a törvényi kötelezettségeknek, mivel az Erasmus+ oktatási pályázaton keresztül is támogatáshoz jut. Mint ahogy a Nemzeti Kulturális Alapból, valamint a MOL gyermekgyógyító programjából is forrásokhoz jutnak, de ezek nem számítanak megbélyegezendő támogatásoknak.

Természetesen van olyan civil szervezet is a listán, amelyik közvetlenül összefüggésbe hozható a menekültüggyel. A Migráns Segítség Magyarország Egyesület - legalábbis az elnevezése alapján - feltétlenül ide sorolható.