3p

Túlzás nélkül drasztikus változások történtek a magyar kiskereskedelemben. 

Megjött a magyar kiskereskedelem tavalyi bizonyítványa, amely elkeserítő önmagában. Emellett - bár az uniós országok adataira még várni kell - jó eséllyel az utolsók között lesz Magyarország. 

Ahogy arról a KSH kedden reggel beszámolt, a múlt év során a kiskereskedelmi forgalom volumene 7,9 százalékkal csökkent 2023 egészében az egy évvel korábbihoz képest. Ehhez 18 405 milliárd forintos forgalom társult, ami 7,8 százalékos emelkedésnek felel meg. Előbbi adat a mennyiségi eladásokat, utóbbi azok értékét mutatja, a kettő pedig élesen elvált egymástól. Másképp mondva, a kiskereskedelmi olló szélesre nyílt. Ahogy arról korábban több cikkben is beszámoltunk, kevesebbet vásároltak a magyarok, sokkal több pénzért. 

Több mint tíz éve volt hasonló

Hasonlóan aggasztó eredményre több mint tíz éve volt példa. Mégpedig 2012-ben, amikor egyébként 1,3 százalékos recesszióba került a magyar gazdaság. Akkor a kiskereskedelmi forgalom volumene 2,2 százalékos esésével párhuzamosan a vevők összkiadásai 5,1 százalékkal emelkedtek. Ennél a 2023-as év tehát durvább számokat hozott. 

 

 

Még aggasztóbb a kép az úgynevezett fix bázisra épülő adatok alapján. A tavalyi hónapokban a forgalom volueme mindössze 25-28 százalékkal haladta meg a 2015-ös szintet. Ez egyben azt is jelenti, hogy a 2021-es év első felében látott szinten volt tavaly az ágazat a mennyiségi eladásokat tekintve.  

A volumencsökkenés abból a szempontból szintén súlyos helyzetet mutat, hogy 2021-ben a nettó átlagkereset 283 ezer forint volt, míg a múlt év első tizenegy hónapjában 375 ezer forintot tett ki. Tehát több mint 90 ezer forinttal többől  sikerült körülbelül ugyanannyit vásárolni. Ebből is látható, hogy a tavaly kiugróan magas infláció vetette vissza a boltok forgalmát és ezzel összefüggésben a reálbér, valamint a vásárlóerő csökkenése. 

Korábbi cikkeinkben utáltunk rá, hogy a reálbérek a múlt év végén átkerültek a pozitív tartományba és a kiskereskedelem is javuló számokat hozott. Arra azonban egyelőre nem lehet számítani, hogy a vásárlóerő erősödésével azonnal elkezdenek ész nélkül vásárolni a magyarok. Jó eséllyel sokan óvatosak maradnak és a tavaly esetleg felélt tartalékaikat töltik fel és csak lassan kezdenek el többet vásárolni. 

Melyik boltban mennyit? 

A tavalyi részletes adatokból kiderül az is, hogy az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 4,6 százalékkal csökkent a forgalom volumene, miközben a vásárlások értéke 15 százalékkal 8914 milliárd forintra nőtt. 

A nem élelmiszer-kiskereskedelemben a volumen 6,4 százalékos visszaesésével párhuzamosan 3 százalékkal 6450 milliárdra gyarapodott az értékben mért forgalom. 

Óriási eltérések a két oldal között. Fotó: Depositphotos
Óriási eltérések a két oldal között. Fotó: Depositphotos

Szintén hatalmas az eltérés az üzemanyagoknál: 19,5 százalékkal kevesebb fogyott belőlük, viszont 3040 milliárd forintot tett ki a forgalom, ami stagnálásnak felel meg 2022-höz képest. 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!