4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Valószínűleg márciusig áramszünetekre számíthat Ukrajna, amely újabb EU-s segélyt kap, a német kancellár számít az ukrajnai helyzet eszkalálódására. Ezek is történtek az elmúlt órákban. 

 • Az ukrán nemzeti áramhálózat-üzemeltető, az Ukrenergo vezetője „kolosszálisnak” minősítette az orosz rakétatámadások által az ukrán energiatermelő létesítményekben okozott károkat. Volodimir Kudrickij „nem megfelelőnek” minősítette azokat a felhívásokat is, amelyek szerint evakuálták volna a civileket néhány, az energiahiány által leginkább sújtott városból.

 • Az ukránok valószínűleg legalább március végéig áramszünetekkel élnek majd – mondta egy nagy energiaszolgáltató vezetője -, miközben a kormány megkezdte a herszoni lakosság ingyenes evakuálását más régiókbaVolodimir Zelenszkij elnök szerint Ukrajna energetikai infrastruktúrájának fele megsérült az orosz támadások következtében, így emberek milliói maradtak áram és víz nélkül, ahogy beköszönt a tél és a hőmérséklet fagypont alá süllyed.

A 2022. november 16-i képen pirosan világít egy kutya nyakörve a sötétben egy közvilágítást nélkülöző kijevi utcán. Az ukrán hatóságok szerint a november 15-i orosz rakétacsapások több mint 30 ukrajnai infrastrukturális létesítményt rongáltak meg. Az Ukrenergo nemzeti energiatársaság bejelentette, hogy az ország egész területén tervezetten, lépcsőzetesen időnként kikapcsolják az áramot. Fotó: MTI/AP
A 2022. november 16-i képen pirosan világít egy kutya nyakörve a sötétben egy közvilágítást nélkülöző kijevi utcán. Az ukrán hatóságok szerint a november 15-i orosz rakétacsapások több mint 30 ukrajnai infrastrukturális létesítményt rongáltak meg. Az Ukrenergo nemzeti energiatársaság bejelentette, hogy az ország egész területén tervezetten, lépcsőzetesen időnként kikapcsolják az áramot. Fotó: MTI/AP

 • Az ukrán SBU biztonsági szolgálat és a rendőrség razziát tartott egy 1000 éves kijevi ortodox keresztény kolostorban az „orosz különleges szolgálatok felforgató tevékenységei" elleni fellépés részeként .

 • Orosz lövöldözés érte kedden a délkelet-ukrajnai Orihiv városában lévő humanitárius segély-elosztó központot, egy önkéntes meghalt, két nő pedig megsebesült - közölte a régió kormányzója. Olekszandr Sztaruk, Zaporizzsja régió kormányzója nem közölt további részleteket az Orihiv elleni támadásról, amely körülbelül 70 mérföldre keletre van a Zaporizzsja atomerőmű helyétől, amelyet az elmúlt napokban lőttek.

 • Az EU további 2,5 milliárd eurót (2,2 milliárd fontot) ad Ukrajnának az ország újjáépítésére – jelentette be Ursula von der Leyen, a blokk végrehajtó hivatalának vezetője. Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke hálás, mert "a segély „erőteljesen hozzájárul Ukrajna stabilitásához a nehéz tél előestéjén”.

 • Olaf Scholz német kancellár arra figyelmeztette országát, hogy fel kell készülnie az ukrajnai helyzet eszkalálódására. Ez magában foglalhatja az infrastruktúra lerombolását is – tette hozzá egy berlini konferencián. 

 • Az oroszok szisztematikusan gyilkoltak, kínoztak és elraboltak ukránokat, ami magas rangú tisztviselők felelősségrevonását vonhatja maga után a háborús bűnök vizsgálatában - közölte hétfőn az Egyesült Államok külügyminisztériumának globális büntető igazságszolgáltatásért felelős nagyköveteEgyre több bizonyíték támasztja alá, hogy Oroszország Ukrajna elleni invázióját „rendszerszerű háborús bűnök kísérték minden olyan régióban, ahol orosz erőket telepítettek” – mondta Beth Van Schaack, az Egyesült Államok nagykövete.

 • Ukrajna bekéri Magyarország nagykövetét, hogy kérjen bocsánatot miután Orbán Viktor miniszterelnök egy ukrán területet Magyarország részeként ábrázoló kendővel jelent meg a nyilvánosság előtt. 

 • A lengyel elnök a francia Emmanuel Macronnak kiadó áltelefonálóval beszélt azon az éjszakán, amikor egy rakéta eltalált egy falut az ukrán határ közelében – ismerte el hivatala. „Emmanuel, hidd el, én rendkívül óvatos vagyok” – mondja Duda a telefonálónak a hívásról készült felvételen, amelyet az internetre feltettek. "Nem akarok háborút folytatni Oroszországgal, és hidd el, rendkívül óvatos vagyok, rendkívül óvatos.”

 • Az Egyesült Királyságban tartózkodó ukrán menekültek nehézségekbe ütköznek a magánbérelt szállások elérésében, mert nem tudnak kezeseket vagy referenciákat szerezni.

 • Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arra figyelmeztetett, hogy Ukrajna egészségügyi rendszere „a háború eddigi legsötétebb napjai előtt áll”. A WHO európai regionális igazgatója, Dr. Hans Henri P Kluge egy "humanitáriuus egészségügyi folyosó" létrehozását szorgalmazta Ukrajna minden Kijev által újonnan visszafoglalt területére, valamint az orosz erők által megszállt területekre.

 • Az orosz csapatokat azzal vádolják, hogy megszállásuk alatt holttesteket égettek el egy Herszon szélén lévő szemétlerakónál. A helyszínen lakók és dolgozók azt mondták a The Guardian-nek, hogy orosz nyitott teherautókat láttak a helyszínre érkező fekete táskákkal, amelyeket aztán felgyújtottak, és a levegőben nagy füstfelhő szaga keveredett az égett hús bűzével.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!