2020. április 5. 15:59
mfor.hu

A távol-keleti állam nagyon keményen fellép a karantént megszegők ellen, cserébe olyan szinten igyekszik elviselhetővé tenni a kényszerű bezártságot, mint talán egyetlen másik ország sem.

A koronavírus-járvány terjedésének meggátolásáért addig is határozottan fellépő Dél-Korea (az országnak már vannak tapasztalatai egy járvány kezelésében) múlt vasárnap még keményebb intézkedéseket hozott, amikor Chung Sye-kyun miniszterelnök bejelentette: április elsejétől minden, az országba belépő embernek kötelezően 14 napos házi karanténba kell vonulnia. A tartózkodási hellyel nem rendelkező, külföldi érkezőknek az állam jelöli ki a karantént, ám az ott-tartózkodás miatt felmerülő összegeket a beutazó saját zsebből kénytelen fedezni. A karantént megsértők pedig nem csak pénz-, de börtönbüntetésre is számíthatnak. A drákói szigort viszont a másik oldalról az állam olyan szintű segítő intézkedései ellensúlyozzák, amire aligha van példa másutt.

Legalábbis erről árulkodik a kormány Törvényalkotási Minisztériumának videója, mely alig több mint két percben összefoglalja mindazt, amit a dél-koreai házi karanténról tudni kell. És mivel a képsorhoz angol felirat is társul, az országban élő, a helyi nyelvet nem beszélőknek is világos lesz minden (és tegyük hozzá, ez a húzás nemzetközi imidzsépítéshez is kiváló eszköz).

Íme az eltéveszthetetlenül távol-keleti videó:

A felirat tanúsága szerint a következő történik a frissen kiszűrt betegekkel:

  • Amikor új koronavírusos fertőzöttet diagnosztizálnak, a kormány SMS-ben értesíti az azonosított betegeket. Az államvezetés a fertőzöttek okostelefonja mozgási adatainak visszafejtésével értesül arról, hogy a beteg merre járt. Az útvonal felrajzolása után az állam felkutatja azokat a személyeket, akik - szintén az okostelefon-adatok alapján - a fertőzött közelében voltak, és őket is értesíti arról, hogy kötelező házi karanténba vonulniuk, mert potenciális vírushordozók. (Ez az intézkedés, valljuk be, azért furán cseng az európai demokratikus hagyományokkal rendelkező országokban.)
  • Minden karanténban lévő emberhez külön pártfogót rendelnek, és egyedileg kezelik minden karanténlakó ügyét.
  • Az állam minden karanténlakónak küld egy tisztasági csomagot, melyben kézfertőtlenítő gél, fertőtlenítő spray, orvosi szemeteszsák és és egy otthonikarantén-útmutató füzet van. 
  • Azok a karanténba kényszerült állampolgárok, akik nem kapnak a munkaadójuktól fizetett szabadságot, különleges segélyt igényelhetnek az államtól. 
  • Minden karanténlakónak kötelező letölteni egy házikarantén-appot, és azon keresztül napi kétszer jelentést kell tenniük az egészségi állapotukról.
  • Az app riasztást küld a karanténlakónak, ha elhagyja a házi karantént (a videó erre nem tér ki, de ez nyilván csak úgy lehetséges, ha a karanténlakó telefonnal a zsebében lép ki a lakóhelyéről).
  • A kötelező karantén két hete alatt minden nap ételt és vizet tartalmazó csomagot visznek ki az illető lakásához (nincs egységes csomagtartalom, az az adott tartományi önkormányzat anyagi lehetőségeitől függ).
  • Pszichológiai tanácsadást is indítottak - bár ez nem újdonság, eddig is mindenki számára hozzáférhető volt, nem kifejezetten a karanténlakók kedvéért kezdtek bele.
  • Egy a videóban meg nem nevezett magánvállalkozással együttműködve ingyenes műsorstreaminget biztosítanak a karanténosoknak.

A videó egy iránymutatással zárul a karantén végére: a kényszerű házi fogságot úgy kell lezárni, hogy a hulladékot bele kell tenni az orvosihulladék-zsákba, majd azt egy normál hulladékzsákba kell helyezni. Mielőtt a duplán csomagolt zsákot kiteszik a lakóhelyük elé, értesíteniük kell a helyi hatóságokat, hogy azok azonnal felszedhessék a potenciálisan veszélyes hulladékot. Ezzel zárul le hivatalosan a házi karantén Dél-Koreában.

A videó végül az állam és a hatóságok felelősségét is kiemeli. A záró feliratok szerint a kormánynak és a helyi önkormányzatoknak tiszteletben kell tartaniuk a betegek méltóságát, és a betegség során is védeni kell az alapvető emberi jogaikat. Minden állampolgárnak joga van a járványt illető információkhoz, beleértve azt is, hogyan kell reagálniuk rá, és a kormánynak és a helyi önkormányzatoknak a lehető leghamarabb biztosítaniuk kell a hozzáférést ezekhez az információkhoz. Ugyanakkor minden polgárnak aktívan részt kell vennie a terjedés megelőzésében.

Dél-Koreában a Johns Hopkins Egyetem április ötödike kora délután hozzáférhető adatai szerint 10 237 azonosított fertőzött volt a kór első kimutatása óta, a betegségben elhunytak száma 183 fő, a gyógyultaké 6463.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.