2p

A héten beiktatták az új német kormányt – Angela Merkel tizenhat év után távozott a kancellári posztról. Ki volt ő valójában: Európa sírásója vagy megmentője?  Miként fog emlékezni rá az utókor? Munkatársunk, Wéber Balázs videókommentárja.

Angela Merkel politikája mélyen megosztotta és megosztja a hazai és a nemzetközi közvéleményt: sokan dicsérik humanizmusát, bölcsességét és kompromisszum-teremtő képességét, és az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb formátumú politikusának tartják. Szerintük döntő szerepe van abban, hogy az EU-ban alapvetően továbbra is béke és stabilitás honol.

Mások ugyanakkor kártékony, rossz elvek által vezérelt politikusnak tartják. Szerintük Európa sírját ásta meg azáltal, hogy 2015-ben több mint egymillió menedékkérő és bevándorló előtt nyitotta meg Németország határait.

Azt nehéz lenne kétségbe vonni, hogy Merkel politikája alapvetően humanista volt: az emberi jogok, a béke, a konfliktuscsökkentés számára mindennél fontosabbak. Egyes döntéseit tekintve ugyanakkor naivnak bizonyult, és nem mérte fel kellő mértékben azok járulékos, negatív társadalmi következményeit – gondoljunk csak a migrációra vagy az energiafordulatra.  

Részletek a hét videójában:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!