2018. október 5. 18:20

Utazásra, virágra költheti a pénzt.

Egy miniszteri utasításban rendelkezik Gulyás Gergely Miniszterelnöséget vezető miniszter a tárcájánál rendszeresített kártyák használatáról. Például saját magának Mastercard Arany VIP Kincstári Kártyáról gondoskodik, beosztottjai körében pedig Ezüst VIP kártyákkal lehet intézni a munkakörükkel összefüggésben felmerülő költségeket.

Apróbb ajándékok férnek bele Apróbb ajándékok férnek bele

Az OTP logójával ellátott kártyákat kizárólag hivatalos célra, elsősorban utazási és reprezentációs kiadások kiegyenlítésére lehet fordítani. A reprezentációs kiadások alatt a miniszter az éttermi számlákat, virág és egyéb ajándék vásárlását érti.

 

A VIP kártyával nem lehet pénzt felvenni, nem lehet továbbá a közbeszerzési kötelezettség alá eső beszerzéseket ezzel fizetni. Amire költeni lehet, azt is csak limitált összegig engedi a szabályzat, számla ellenében. Ha a miniszter vagy az Ezüst Kártya birtokosa véletlenül túlfutna a meghatározott kereten, vagy nem megengedett módon költi el a pénzt, akkor vissza kell fizetnie a különbözetet. Ha ezt elmulasztja, akkor pedig az illetményéből vonják le a többletet.

A kártya használatával kapcsolatos részletszabályokat a Magyar Államkincstár tette közzé korábban. Ez alapján be lehet állítani összesített napi limitet, amely bármely, 5000-rel osztható összeg lehet. A készpénzfelvételi alaplimit 150 000 forint, de mint a miniszteri utasításból kiderült, erre a Miniszterelnökség esetében nincs lehetőség. A kártya éves díja az Ezüst esetében 3400 forint, az Arany esetében 10 ezer forint.

Természetesen az érintettek nem a saját pénzüket költik, hanem a Miniszterelnökség költségvetésének terhére töltik fel a keretet.