3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Néppártból származó értesülések szerint Orbán Viktor hétvégi levele semmit sem változtatott a pártcsaládon belüli hangulaton - ma elfogadják a szabályozást, és azonnal kezdeményezik a Fidesz tagságának felfüggesztését, majd a párt kizárását. FRISSÍTÉS: lapinformáció szerint a Fidesz még ma ki is lép a frakcióból.

Az északi és balti országok hat kereszténydemokrata pártjának vezetője tegnap este nyilatkozatot adott ki, amelyben kezdeményezik a Fideszhez tartozó EP-képviselők tagságának felfüggesztését - írja a Népszava. A lap értesülései szerint erről levél is készült Manfred Weber frakcióvezetőnek címezve.

Az Európai Néppárt (EPP) képviselői szerda délelőtt szavaznak az új rendtartásról, amely lehetővé tenné, hogy a frakcióból ne csak egyes tagokat, hanem csoportokat is ki lehessen zárni, illetve ideiglenesen felfüggeszteni a tagságukat. Orbán Viktor a hétvégén levélben figyelmeztette Manfred Weber néppárti vezetőt: ha szerdán megszavazzák a módosításokat, a Fidesz elhagyja a képviselőcsoportot. Ezt követően kisebb változtatások voltak a szövegen - a 444.hu péládul ezt gesztusként értékelte a Néppárt részéről a Fidesz felé, hogy ne lépjenek ki a pártszövetségből. A Magyar Nemzetben szerdán egy olyan - szerző nélküli - cikk jelent meg, amely szerint gesztusról szó sincs, minden érdemi - a Fidesznek fontos - részlet továbbra is kedvezőtlen maradt a magyar kormánypárt számára.

Manfred Weber és Orbán Wiktor egy korábbi tájékoztatón. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Manfred Weber és Orbán Wiktor egy korábbi tájékoztatón. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A Népszava idézi Othmar Karast, az Osztrák Néppárt európai parlamenti delegációjának vezetőjét, az új előírások egyik kezdeményezőjét és kidolgozóját: ő is azt mondja, Orbán Viktor vasárnapi levele nem változtatott sem a hangulaton, sem az eljárási szabályzat szavazásra kerülő tervezetén.

“A párbeszéd híve vagyok, s azon dolgozom, hogy közös megoldásokat találjunk, de elutasítom, hogy Orbán megint megpróbáljon megzsarolni minket, és ismét minket vádoljon”

- fogalmazott Karas a lapnak.

A lap úgy tudja, az északi országok kereszténydemokrata pártjai már az eljárási szabályzat elfogadásának másnapján levelet fognak írni Manfred Weber frakcióvezetőnek, kezdeményezve a fideszes képviselők tagságának felfüggesztését - és úgy vélik, a Fidesz frakciótagságának felfüggesztését a pártcsaládból való kizárásnak kell követnie.

Kérdés, hogy a pártcsalád vezetése mit lépne egy ilyen kezdeményezésre - vagy méginkább az, hogy a Fidesz megvárja-e a döntést a kizárásról, vagy magától veszi a kalapját. Az ügy hátteréről laptársunk, a Privátbankár.hu írt bővebben >>

FRISSÍTÉS: A Fidesz ma elhagyja az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióját – értesült a Magyar Nemzet. Részletek >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!