3p

Új miniszter jött, egy másik miniszter új feladatot kapott, beindult az államtitkár-keringő is a legfrissebb Magyar Közlöny szerint.

A szerda éjjel megjelent Magyar Közlönyből egy új miniszter kinevezése mellett számos más személyi változásról is értesülhetünk a kormányon belül.

A legfontosabb: Novák Katalin december 1-jei hatállyal energiaügyi miniszterré nevezte ki Lantos Csabát. Az Energiaügyi Minisztérium egy új tárca, amely a Technológiai és Ipari Minisztérium átnevezésével jön létre, miután november közepén lemondott a TIM-et vezető Palkovics László.

A Sándor-palota által közreadott képen Lantos Csaba energiaügyi miniszter Novák Katalin köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök társaságában kinevezése után a Sándor-palotában 2022. november 30-án. Fotó: MTI/Sándor-palota
A Sándor-palota által közreadott képen Lantos Csaba energiaügyi miniszter Novák Katalin köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök társaságában kinevezése után a Sándor-palotában 2022. november 30-án. Fotó: MTI/Sándor-palota

Nem ez az egyetlen változás a kormány szerkezetében a miniszteri lemondás után: az építési és beruházási tárca neve Építési és Közlekedési Minisztériumra változik - ennek megfelelően arról is rendelkezik a Magyar Közlönyben egy másik köztársasági elnöki határozat, hogy Lázár János építési és beruházási miniszteri feladatköri megnevezése 2022. december 1-jei hatállyal építési és közlekedési miniszteri feladatköri megnevezésre módosul.

Államtitkárok jönnek-mennek

A szerkezetváltás államtitkár-cserékkel is jár. dr. Gazsó Balázs Lászlót, a  Technológiai és Ipari Minisztérium közigazgatási államtitkárát november 30-ai hatállyal felmentette Novák Katalin; ezzel egyidejűleg dr. Czepek Gábort 2022. december 1-jei hatállyal az Energiaügyi Minisztérium közigazgatási államtitkárává nevezte ki.

Dr. Kutnyánszky Zsolt Krisztiánt, a Technológiai és Ipari Minisztérium államtitkárát e megbízatása alól 2022. november 30-ai hatállyal szintén felmentette Novák Katalin köztársasági elnök.

Más minisztériumoknál is van mozgás: lemondott dr. György László, a  Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára, ezért megbízatása 2022. november 30-ai hatállyal megszűnik. Egy kormányhatározatból kiderül a lemondás oka is: György Lászlót gazdaságstratégiai feladatokban való szakmai közreműködésért és a Tanítsunk Magyarországért program koordinációjának ellátásáért felelős kormánybiztossá nevezte ki Orbán Viktor miniszterelnök. Ebben a minőségében a kormánybiztos

a) a kormány részére makrogazdasági előrejelzést készít, és ezeket negyedévente a Kormány részére bemutatja,
b) együttműködik a gazdaságstratégia cél-, eszköz- és intézményrendszerének kidolgozásában,
c) együttműködik a mikro-, kis- és középvállalkozások stratégiájának kidolgozásában,
d) együttműködik az iparfejlesztési stratégiák előkészítésében,
e) közreműködik az új közgazdasági gondolkodás elterjesztésében,
f) koordinálja a Tanítsunk Magyarországért program minisztériumok közötti működését

Nem maradunk azonban kellő számú államtitkár nélkül: a köztársasági elnök december 1-jei hatállyal

  • Ágh Pétert az Építési és Közlekedési Minisztérium,
  • dr. Czomba Sándort a Miniszterelnöki Kabinetiroda és
  • dr. Hankó Balázs Zoltánt a Kulturális és Innovációs Minisztérium

államtitkárává nevezte ki.

2022. december 7-ei hatállyal pedig Fábián Gergely a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára lesz.

Távozó helyettes államtitkárok

Helyettes államtitkári szinten is van mozgás: Érsek Istvánt és dr. Kállai Évát, az Építési és Beruházási Minisztérium helyettes államtitkárait e tisztségükből 2022. november 30-ai hatállyal felmentette Orbán Viktor.

Dr. Hankó Balázs Zoltánnak, a  Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkárának e megbízatása 2022. november 30-ai hatállyal a már említett államtitkári kinevezése miatt szűnt meg.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!