<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az elmúlt három évben csak egyszer, 2019 júliusában volt alacsonyabb az értéke.

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított szeptemberi értéke 51,8, vagyis az 50 pont feletti érték azt jelzi, hogy a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be - közölte kedden a Magyar Logisztikai Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

A jelentés azonban hozzáteszi, a szeptemberi index kisebb az augusztusi 52,6 pontnál és az elmúlt három évben csak egyszer, 2019 júliusában volt alacsonyabb, 51,2 pont az érték. Az idei érték összességében átlag alatti szeptemberi értéknek tekinthető: a 1995 óta mért hosszú távú szeptemberi átlag 52,8, az elmúlt három évben a szeptemberi átlag 57,1 volt. A felmérésben vizsgált részindexek többsége csökkent augusztushoz képest, a változások mértéke három esetben haladta meg a 4 százalékpontot.

  • A foglalkoztatottság indexének értéke 50,0 pont fölött maradt.
  • A termelési mennyiség indexe csökkent az augusztusihoz képest, de 50,0 pont felett maradt, és ezzel immár negyvenkilencedik hónapja a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve.
  • Az új rendelések indexe némileg erősödött, és 50,0 pont feletti értéke az új rendelések állományának emelkedését jelzi az előző hónaphoz viszonyítva.
  • A szeptemberi szállítási átfutási idő hosszabb lett augusztushoz képest, de az ütem gyengült. Az index értéke az elmúlt egy évben végig 50,0 pont alatt volt. A korábbi szeptemberi értékeket nézve az idei a második legalacsonyabb érték.
  • A vásárolt készletek második alkalommal emelkedtek egy hónap szűkülés után, enyhe ütemben. Az idei szeptemberi index értéke meghaladja az elmúlt évek értékeit, és a nyolcadik legnagyobb szeptemberi adat 1995 óta.
  • A beszerzési mennyiség indexe csökkent augusztusi értékéhez képest, de 50,0 pont fölött maradt, így továbbra is a beszerzési mennyiség emelkedését jelzi. A mostani érték elmarad az elmúlt három év átlagától, és a hetedik legalacsonyabb szeptemberi adat.
  • A beszerzési árak indexe alacsonyabb lett, de 50,0 pont felett maradt, amivel az árak további növekedését jelzi a válaszadók szerint.
  • A késztermékkészletek szintje szeptemberben magasabb lett az előző hónaphoz képest, de az emelkedés üteme továbbra sem túl erős. A korábbi szeptemberi értékeket nézve az idei átlag felettinek tekinthető, és a negyedik legnagyobb 1995 óta - jelezte az MLBKT.
  • Az exportindex értéke is csökkent az előző hónaphoz képest, de 50,0 pont fölött maradt, ami az export mennyiségének gyengébb ütemű bővülését jelzi.
  • Az importindex értéke mérséklődött augusztushoz képest, és 50,0 pont alá csökkent. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az index negyven hónapig jelezte az import mennyiségének növekedését az előző hónaphoz képest, ennek lett most vége.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.