<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ukrajnak mind a keleti, mind pedig a déli frontvonalon sikereket ért el, ami különösen fájó lehet Putyinnak. Mindez ugyanis a négy ukrán megye elszakítását célzó színjátékot aláássa. Közben aggasztó hírek jelennek meg arról, hogyan mozgat az orosz hadsereg atomfegyvereket. Kedd reggeli háborús összefoglaló.

Már nincs teljesen az oroszok ellenőrzése alatt Ukrajna négy tartománya egyike sem, amelyet a múlt héten annektált, miután az ukrán csapatok a hírek szerint több tucat kilométert előrenyomultak Herszon tartományban. Az orosz hadsereg elismerte, hogy Kijev erői áttörtek a Herszon régióban.

A katonai kudarc miatt orosz lapértesülések szerint ismét vezetőcserével reagált Vlagyimir Putyin. Roman Berdnikov altábornagy Alekszandr Zsuravlev vezérezredest váltotta a nyugati katonai körzet parancsnoki posztján.

Ahogy arról hétfőn laptársunk, a Privátbankár beszámolt, egy atomtölteteket célba juttatni képes tengeralattjáró korábban elhagyta állomáshelyét, most újabb aggasztó információ jelent meg egy potenciális atomcsapással kapcsolatban. A titkos nukleáris hadosztály által üzemeltetett és az orosz védelmi minisztérium 12. főigazgatóságához kapcsolódó vonatot észleltek Közép-Oroszországban a hétvégén, amely az ukrajnai arcvonal felé tartott.

Az esetleg nukleáris fenyegetés kapcsán a Kreml azt közölte, hogy Oroszország a „kiegyensúlyozott megközelítést” támogatja az atomfegyverek kérdésében, amely nem érzelmeken alapul. Dmitrij Peszkov azt követően nyilatkozott, hogy Ramzan Kadirov, a Kreml által kinevezett csecsenföldi vezető kijelentette, hogy Moszkvának fontolóra kellene vennie taktikai nukleáris fegyver alkalmazását Ukrajnában.

Dmitrij Peszkov, Putyin szóvivője azt mondta újságíróknak, hogy további egyeztetést igényel a helyi lakossággal annak eldöntése, hogy az ukrajnai Herszon és Zaporizzsja régióban mekkora területet kell elcsatolni a múlt héten tartott „népszavazás’ után. Hasonló a helyzet Donbasz és Luhansz esetében is.

Az ukrán dandárok a szeptemberi ellentámadáshoz hasonló áttörést érték el több térségben. Ennek során öszeomlott az orosz frontvonal a Dnyeper folyó mentén, és az ukránok gyorsan előrenyomultak. Liman város elfoglalását követően az ukrán csapatok további területeket szereztek meg a harkivi régióban, és délen, Herszon megyében is ők értek el sikereket. Az éjszakai jelentések szerint több mint 30 km-es előrehaladást értek el az ukrán honvédek, és Dudchany településig jutottak a Dnyipro folyó nyugati partja mentén. A mostani területek visszahódítása azért is figyelemre méltó, mert az oroszok délre koncentrálták erőiket az elmúlt időszakban, és emiatt az előző hónapok inkább állóháború alakult ki a térségben.

Bár a védelmi minisztérium szerint az orosz erők előre megtervezett visszavonulást hajtottak végre a déli régióban, és „súlyos veszteségeket” okoznak az ukrán erőknek, független források azt jelezték, hogy az oroszok hasonlóan a keleti fronthoz itt sem tudták tartani az állásaikat, és az ukránok módszeresen őrlik fel őket. Ráadásul most megnyílt a lehetőség, hogy az ukrán sereg tovább vonuljon. (Források: The Guardian, Financial Times, Telegraph)