TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
MTI

A nyári hónapban az export euróban kifejezett értéke 2,2 százalékkal, az importé 5,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az áruforgalmi mérleg egyenlege 257 millió euróval javult, 272 millió euró exporttöbbletet mutatott - jelentette pénteken második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal.

A forint árfolyama az euróhoz mérten 6,7, a dollárral szemben 0,4 százalékkal gyengült. A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala behozatalban 1,2, kivitelben 3,1 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány 1,9 százalékkal javult.

Az év első nyolc hónapjában az export 9,5 százalékkal, az import 9,2 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, a 2,525 milliárd euró exporttöbblet 525 millió euróval alacsonyabb, mint a tavalyi év azonos időszakában volt.

Rákapcsoltak a magyar termékek, de bizonytalan időszak jön

 

Augusztusban 272 millió eurós többlettel zárt a termékek külkereskedelmi mérlege. Ez a tavaly augusztusi és az előző havi eredményhez képest is javulást jelent. A kivitel volumene 1,5 százalékkal emelkedett. Ezzel párhuzamosan az importvolumen az előző évhez képest nem változott. Vagyis a termékexport augusztusban élénkült.

 

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője azt is elmondta: „A mostani statisztika rendhagyó, ugyanis az előző években általában augusztusban voltak a gyárleállások, ezért a bázisadatok alacsonyak.” Az idén ezzel szemben augusztusban volt termelés, mivel sok gyár már a járvány első hullámában tavasszal leállt, augusztusban pedig már működtek.

 

„Bár az augusztusi adatok némi élénkülést mutatnak, az év első nyolc hónapjára vonatkozó adatok visszaesésről tanúskodnak. A termékexport volumene ugyanis 7,1 százalékkal, az importé 4,7 százalékkal csökkent éves szinten” – tette hozzá. A szakember szerint szeptemberben és októberben a külkereskedelmi termékforgalom kedvezően alakult, azaz növekedés történt. „Most a legfontosabb kérdés az, hogy a járvány miatt bevezetett magyarországi és nemzetközi korlátozások miként befolyásolják majd a belföldi és a külföldi keresletet. Arra számítunk, hogy a novemberi és az azt követő időszakban megtorpanhat az előző hónapokban látott növekedés” – tette hozzá a K&H szakértője. 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.