3p

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár ismertette, Magyarországon 4,7 millióan dolgoznak, de a folyamatban levő beruházások miatt még 500 ezer munkaerőre szükség lesz.

A magyar munkaerőpiac rendkívül feszített, megváltozott a helyzet 2010-hez képest, jelentősen nőtt a foglalkoztatás, csökkent a munkanélküliségi ráta – hangsúlyozta Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára kedden a Magyar Államkincstár (MÁK) fiatalok vállalkozóvá válását támogató projektjeinek zárórendezvényén.

Az államtitkár ismertette, Magyarországon mintegy 4,7 millióan dolgoznak, és felhívta a figyelmet arra, hogy a folyamatban lévő beruházások megvalósulásával 500 ezer új munkaerőre lesz szükség.

A foglalkoztatási ráta az európai unió 74,5 százalékos átlagával szemben Magyarországon 80,2 százalék, a kormány célja, hogy 2030-ra ez érje el a 85 százalékot. A munkanélküliség Magyarországon 4 százalék alatt van, ami kedvezőbb az uniós 6,2 százalékos átlagnál – tette hozzá az államtitkár.

Czomba Sándor a munkaerőpiac kihívásai között említette a strukturális feszültséget, a munkaerőhiányt, a technológiai fejlődés, a digitalizáció, az automatizáció követését, a demográfia változást. A kormány foglalkoztatáspolitikai céljai között hangsúlyozta a termelékenység folyamatos növelésének szükségességét a gazdaságpolitikai célokkal összhangban, valamint a foglalkoztatás feltételeinek javítását.

Czomba Sándor nem részletezte, honnan érkezne a félmillió hiányzó munkavállaló. Fotó: MTI/Krizsán Csaba
Czomba Sándor nem részletezte, honnan érkezne a félmillió hiányzó munkavállaló. Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Bugár Csaba, a Magyar Államkincstár elnöke ismertette, hogy a kincstár 2018-ban indította a vállalkozóvá válást támogató projekteket a Széchenyi 2020 programban vissza nem térítendő uniós támogatással. Az álláskeresők vállalkozóvá válását 12,5 milliárd forinttal, a fiatalok vállalkozóvá válását 24,6 milliárd forinttal támogatták Magyarország kevésbé fejlett régióiban.

A 425 különböző tevekénységből a legnépszerűbb a fodrászat, a szépségápolás, a csomagküldés, az internetes kiskereskedelem, az üzletviteli és egyéb tanácsadás, éttermi és mozgó vendéglátás volt - tájékoztatott a kincstár elnöke.

Budainé Kovács Zsuzsanna, a Magyar Államkincstár informatikai elnökhelyettese kiemelte, a pályáztatásnál, kifizetésnél az integrált igazgatási és ellenőrzési rendszert alkalmazták, amelynek előnye, hogy rövid idő alatt lehetett a pályáztatást, kifizetést lebonyolítani papírmentesen.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!