3p

Fontos változtatásokon esett át a vendégmunkásokról szóló törvénytervezet, mely kedden este immár törvényjavaslatként került fel a parlament honlapjára. Úgy tűnik, a kormányzatnál termékeny talajra hullott korábbi cikkünk uniós gyakorlatot szemléző gyűjtése.

Kedd este a kormány benyújtotta az Országgyűlésnek a vendégmunkások magyarországi foglalkoztatásáról szóló törvényjavaslatot. Már az előadó személye is meglepetést hozott, hiszen a törvényhozási eljárás során a kabinetet Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter képviseli, holott a törvénytervezetet még a Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztérium terjesztette elő társadalmi vitára.

Ám ennél jóval nagyobb meglepetés, hogy az indítvány normaszövege a tervezethez képest több ponton is jelentősen módosult. Lapunk beszámolt róla, hogy az eredeti dokumentum mindössze egyetlen korlátozó tényezőt állított fel a nem az Európai Unióból (vagy az Európai Gazdasági Térségből) érkező munkavállalókkal szemben, ez pedig az a kvóta lett volna, ami minden évben megszabja, mennyi vendégmunkás lehet foglalkoztatott munkavállalási engedéllyel. A tervezetből hiányoltuk azt az EU több tagállamában is alkalmazott gyakorlatot, mely a belső piacon meglevő álláskeresőket előnyben részesíti a harmadik országból érkező munkavállalókkal szemben.

A tervezethez képest a törvényjavaslatban olvasható legfontosabb változás az, hogy

a foglalkoztatónak kötelező lesz a munkaerőigényét jeleznie az állami foglalkoztatási szerv felé, valamint nyilatkoznia kell arról is, hogy az állást magyar állampolgárságú munkakeresővel nem sikerült feltöltenie.

(Attól a részletkérdéstől most tekintsünk el, hogy a személyek, így a munkaerő szabad áramlása uniós szabadságjog, mert nem a csaknem 2400 eurós luxemburgi minimálbérestől kell félteni a hazai munkaerőpiacot.)

Egy másik jelentős változás, hogy kikerült a dokumentumból az a passzus, mely szerint, ha a vendégmunkás minősített kölcsönbeadó által érkezne, akkor nem lenne szükség munkavállalási engedélyre sem.

Csak akkor jöhetne vendégmunkás, ha nincs rendelkezésre álló hazai munkaerő. Fotó: Pexels
Csak akkor jöhetne vendégmunkás, ha nincs rendelkezésre álló hazai munkaerő. Fotó: Pexels

A parlamentben múlt hétfőn a kínai akkumulátorgyárak kérdésével kapcsolatban szóba került a munkaerőpiaci helyzet is, ahol Orbán Viktor miniszterelnök ezt válaszolta az LMP-s Kanász-Nagy Máté felvetésére:

„Minden munkahely első helyen a magyarokat illeti meg, a magyarországi magyarokat. Második helyen a szomszéd népeket, és a harmadik helyzetben, amikor már mind elfogyott, akkor lehet csak külföldről hozni munkaerőt.”

Úgy tűnik, a benyújtott javaslat valóban orvosolja azokat a kifogásokat, melyek az eredeti tervezetből a protekcionizmust hiányolták. Hogy azután a hazai kínálat képes lesz-e távol-keleti gigaberuházások munkaerőigényét kielégíteni, az még a jövő kérdése.

A benyújtott indítvány szerint a törvény továbbra is idén november 1-jén lépne hatályba.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!