2018. szeptember 13. 05:28

Jó évük lehet az amatőr focikluboknak is, hiszen idén már jóval több TAO-t kérhetnek egyes sportszerek beszerzésére.

Megnyílt a TAO-pénzpumpája a kisebb, amatőr focicsapatok számára is - legalábbis erre a megállapításra jutottunk, amikor ránéztünk az idei tárgyi eszközökre meghatározott benchmarkra. A kéziszövetség mellett a Magyar Labdarúgó Szövetség is különbséget tesz amatőr és hivatásos sportszervezetek között, aminek az egyes programelemek, beszerzések támogatható szintjének meghatározásakor van kiemelt szerepe.

Ennek több oka is lehet: egyrészt nyilvánvalóan egy kisebb, amatőr focicsapat a profizmusabb alacsonyabb szintje miatt olcsóbb sportfelszerelésekkel is tud működni, másrészt a szükséges önerő előteremtése sem elhanyagolható tényező, harmadrészt pedig a TAO-támogatások összegyűjtése is nagyobb kihívást jelenthet számukra, mint például egy felsőbb osztályban szereplő klubnak.

Ezek a szempontok idén azonban vagy háttérbe szorulnak vagy pedig az inflációs folyamatok egészen furcsa jelensége alakult ki a focihoz szükséges sporteszközök piacán. A benchmarkban szereplő tételek zöme ugyanis elképesztő mértékben "drágult", helyesebben megfogalmazva az amatőröknek átlagosan 141 százalékkal drágább termékeket is támogathatónak ítélt meg idén az MLSZ. Ezzel párhuzamosan a hivatásos szervezetek esetében alig több mint 3 százalékkal emelkedtek idén a benchmarkok. A többi TAO-val támogatható sportág esetében azonban távolról nézve sem volt ilyen mértékű emelkedés a benchárakban. A furcsa jelenség megfejtése érdekében az MLSZ-hez fordultunk a kérdéseinkkel, ám a válaszok ismeretében sem lett sokkal tisztább a kép.

Szászberek SE - Tószeg KSE (Forrás: Youtube) Szászberek SE - Tószeg KSE (Forrás: Youtube)

A szövetség válasza szerint az egyes tételek esetében a maximum támogatható ár aktualizálására az egyes évadokban "a piaci árak felülvizsgálatával kerül sor a labdarúgás sportágban mérvadó és feltörekvő sportszermárkák árait figyelembe véve".

"Továbbra is vannak olyan projektelemek, amelyek esetében indokolt, hogy a kiemelt utánpótlásbázisklubokban nevelkedő játékosok, akiknél a terhelés intenzívebb, az edzés gyakoriság is jelentősebb számú, magasabb benchárak kerüljenek meghatározásra. Az amatőr egyesületekre vonatkozó árak megemelését a tényleges piaci árak indokolták" - indokolta az amatőr egyesületek benchárainak drasztikus emelkedését az MLSZ.

Így tömik ki TAO-val az amatőröket is

A piaci árak ezek szerint a hivatásos egyesületekre vonatkozó árak emelését nem indokolta, vagyis a válasz alapján a piac indokolta a több esetben 100 százaléknál is nagyobb benchár-emelést. Berobbant az infláció a focihoz szükséges sporteszközök piacán?! De lássuk néhány példát, mekkora emelést is indokolt a piac!

Kezdjük a sportruházattal. Rövid edzőnadrágot tavaly még "csak" 4000 forintig támogatott az MLSZ a TAO-rendszeren belül, miközben a hivatásosak 13 ezret is költhettek rá. Idén viszont hirtelen 150 százalékkal többet, 10 ezret is fordíthatnak erre az amatőrök, miközben a hivatásosok változatlanul 13 ezerért vehetnek rövid edzőnadrágot. Ennél sokkal nagyobb mértékben "drágult" meg a hosszú edzőnadrág. Az amatőrök 13 ezerért vehetnek idén, miközben egy évvel ezelőtt 4500 forintnál többet nem támogatott a szövetség. Ez 189 százalékos emelkedést jelent, igaz, ezzel párhuzamosan a hivatásosak is 3000 forinttal többet költhetnek erre, 16 ezer forintot.

A kapusmezek esetében még ennél is nagyobb mértékben nőtt a benchmark - ráadásul kivételesen az amatőrök és a hivatásosok esetében is. Az amatőrök a korábbi 3000 forintért helyett még 10 ezerért vehetnek mezt a kapusoknak, a hivatásosak pedig 7000 forint helyett 22 ezret is költhetnek erre. Mindkét esetben több mint 200 százalékos az emelkedés mértéke.

Ezeknél is nagyobbat nőtt a sportfelszerelések benchmarkja. Miközben tavaly egy 2x1 méteres kapuháló esetében a maximum ár 4800 forint volt az amatőröknél, idén már a hivatásosakkal megegyező árszínvonalú felszerelést vehetnek, 25 ezer forintért, 421 százalékos emelkedés. Minőségi labdatartó háló/kocsi beszerzésére is lehetőség nyílik, a korábbi 27 ezres verzió helyett már 120 ezresre is lehívható TAO-támogatás. A korábbi 670 forintos bója helyett pedig nyugodtan vehetnek akár 8000 forintosat is.

Nem lesz minőségbeli különbség a mosógépek, szárítógépek terén sem az amatőr és a hivatásos szervezetek között. Míg tavaly utóbbiak 400-500 ezer forintért is szerezhettek be ilyen berendezést, addig az amatőröknek 100-130 ezer forintnyi támogatás jutott. Az idei évben azonban nyugodtan költhetnek annyit ők is, amennyit a hivatásosak. Ugyanez a helyzet a játékosok és a bírók öltözőjébe való tárgyakkal: bírói asztalt például 35 ezres helyett 110 ezreset is választhatnak az amatőrök, öltözőszekrényből pedig a hivatásosakhoz hasonlóan 400 ezreset is vehetnek a korábbi 130 ezres helyett.

Változás azonban, hogy idén már TAO-támogatást nem vehetnek igénybe az amatőrök

  • projektor,
  • kamera,
  • fényképezőgép,
  • vetítővászon,
  • és televízió beszerzésére.