<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Az EU és Azerbajdzsán szorosabbra fűzi a kétoldalú kapcsolatokat, beleértve az energiaügyi együttműködést is.

Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke és Kadri Simson energiaügyi biztos a mai napon Bakuban találkozott Ilham Alijev elnökkel és Parviz Shahbazov azeri energiaügyi miniszterrel, hogy megerősítsék az EU és Azerbajdzsán közötti meglévő energiaügyi együttműködést. A két elnök új egyetértési megállapodást írt alá az energiaügyi stratégiai partnerségről.

Az EU és Azerbajdzsán jelenleg egy olyan új, átfogó megállapodásról is tárgyalnak, amely számos területen lehetővé teszi a megerősített együttműködést, beleértve a gazdasági diverzifikációt, a beruházásokat, a kereskedelmet és a civil társadalomban rejlő lehetőségek teljes körű kiaknázását, ugyanakkor hangsúlyozva az emberi jogok és a jogállamiság fontosságát.

Megszületett a nagy uniós gázalku az azeriekkel. Forrás: DepositphotosMegszületett a nagy uniós gázalku az azeriekkel. Forrás: Depositphotos

A mai bakui látogatást követően az EU-Azerbajdzsán Együttműködési Tanács július 19-én Brüsszelben ülésezik, hogy áttekintse az általános kapcsolatokat, és megvitassa a jövőbeli együttműködés lehetséges, kölcsönös érdeklődésre számot tartó területeit.

Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke a következőket nyilatkozta: „A mai napon ezen új egyetértési megállapodással új fejezetet nyitunk az Azerbajdzsánnal – az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való elmozdulásra irányuló erőfeszítéseinkben kulcsfontosságú partnerrel – folytatott energiaügyi együttműködésünkben. Nem csupán arra törekszünk, hogy megerősítsük a meglévő partnerségünket, amely a Déli Gázfolyosón keresztül biztosítja az EU stabil és megbízható gázellátását, de lefektetjük az energiahatékonyságra és a tiszta energiára vonatkozó hosszú távú partnerség alapjait is, mivel mindketten a Párizsi Megállapodás célkitűzéseit követjük”. Az energia azonban csak egyike azoknak a területeknek, amelyeken fokozhatjuk az Azerbajdzsánnal folytatott együttműködésünket, és várakozással tekintek a kapcsolatunkban rejlő lehetőségek teljes körű kiaknázása elé.”

Alternatív gázellátás biztosítása Európa számára

A két elnök által ma aláírt, az energiaügy területén kialakítandó stratégiai partnerségről szóló új egyetértési megállapodás kötelezettségvállalást tartalmaz a Déli Gázfolyosó kapacitásának megkétszerezésére annak érdekében, hogy 2027-ig évente legalább 20 milliárd köbméter gázt szállítsanak az EU-ba.

Ez hozzá fog járulni a REPowerEU-terv diverzifikációs célkitűzéseihez, és segíteni fogja Európát abban, hogy megszüntesse az orosz gáztól való függőségét.

A megerősített energiaügyi együttműködés alapján Azerbajdzsán már most is növeli az EU-ba irányuló földgázszállítást, a 2021. évi 8,1 milliárd köbméterről 2022-ra várhatóan 12 milliárd köbméterre.

Kadri Simson energiaügyi biztos a következőket nyilatkozta: „Az új egyetértési megállapodás hangsúlyozza a Déli Gázfolyosó stratégiai szerepét a diverzifikációs erőfeszítéseinkben. Azerbajdzsán már megnövelte az EU-ba irányuló földgázszállítást, és ez a tendencia folytatódni fog: idén akár 4 milliárd köbméternyi további gázmennyiséggel, 2027-re pedig várhatóan több mint kétszeresére nő a szállított földgáz mennyisége. Együttműködésünk azonban ezen is túlmutat, felgyorsítva a megújuló energiaforrások elterjedését és kezelve a metánkibocsátást; ezek a lépések egyrészt növelik az ellátás biztonságát, másrészt hozzájárulnak éghajlat-politikai céljaink eléréséhez.”

Az egyetértési megállapodásban foglaltaknak megfelelően az EU és Azerbajdzsán közös törekvése a megújulóenergia-termelési és -átviteli kapacitás fejlesztésének és alkalmazásának felgyorsítása annak érdekében, hogy teljes mértékben ki lehessen aknázni az EU tiszta energiára való átállása és Azerbajdzsán jelentős kiaknázatlan megújulóenergia-potenciálja közötti szinergiákat, különösen a tengeri energiaágazatban.

A két fél elismeri továbbá a globális metánkibocsátási kötelezettségvállalás fontosságát, és elismeri, hogy a földgázellátási lánc hatékonyabbá, környezetkímélőbbé és éghajlatbarátabbá tétele kollektív felelősség.  Az egyetértési megállapodás támogatja az egyébként lefúvatott, fáklyázásra vagy a légkörbe kerülő földgáz begyűjtésére szolgáló rendszerek létrehozását. Együttműködésünk kulcsfontosságú lesz Azerbajdzsánnak a kötelezettségvállaláshoz való csatlakozása szempontjából is.

Az egyetértési megállapodás aláírását követően Simson biztos EU-Azeri energiaügyi párbeszédet fog folytatni Shahbazov miniszterrel, hogy megvitassák az egyetértési megállapodás gyakorlati végrehajtását.

Háttér-információk

Az EU több hónapja intenzíven együttműködik nemzetközi partnereivel az ellátás diverzifikálása és az energiaárak emelkedésének mérséklése érdekében. A REPowerEU-tervet kísérő, az energiával kapcsolatos külső szerepvállalásra vonatkozó uniós stratégiában a Bizottság elismerte, hogy a Déli Gázfolyosó kulcsszerepet játszik az EU földgázellátásának diverzifikálásában, különösen a délkelet-európai országok esetében.

A Bizottság régóta támogatja a Déli Gázfolyosó bővítését, amely jelentős mértékben hozzájárul a biztonságos, megbízható és kiszámítható földgázellátáshoz Délkelet-Európában és potenciálisan a Nyugat-Balkánon is, az Adriai-tengeren áthaladó gázvezetéken keresztül.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.