<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		
MTI

Miszerint a nem Nagy-Britanniában beoltott EU-állampolgárok is beutazhatnak Angliába karanténkötelezettség nélkül.

Grant Shapps brit közlekedési miniszter közölte: az enyhítés azokra vonatkozik, akik az Európai Gyógyszerügynökség által elismert oltóanyagokban részesültek. A jelenleg érvényes szabályozás alapján július 19. óta nem kell tíz napra karanténba vonulniuk azoknak, akik Nagy-Britanniában élnek, a brit kormány által a sárga, vagyis fokozott járványkockázatú kategóriába sorolt országokból, köztük Magyarországról térnek vissza Angliába és a koronavírus elleni oltás mindkét dózisát megkapták.

Május óta él a lámpás rendszer (Fotó: Pixabay.com)Május óta él a lámpás rendszer (Fotó: Pixabay.com)

Eddig azonban közülük is csak azokra vonatkozott a karanténmentesség, akik a brit oltási kampány keretében, az Egyesült Királyságban kapták meg a vakcina mindkét adagját, és ezt a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) mobileszközökre letölthető alkalmazásának bemutatásával igazolták.

Ezeket a korlátozásokat oldja fel augusztus 2-án, vagyis jövő hétfőtől a brit kormány szerdán ismertetett kiterjesztő intézkedése, amely szerint azok az EU-állampolgárok is mentesülnek a tíznapos angliai karanténkötelezettség alól, akik sárga kategóriás országokban élnek és hazájukban kapták meg a koronavírus elleni oltás két adagját.

Hogy milyen szabályok vonatkoznak azokra, akik Németországba vagy Ausztriába utaznának, arról laptársunk, a Privátbankár.hu friss összefoglalóját itt olvashatja>>>

Ugyanez az engedmény vonatkozik az Egyesült Államokból Angliába beutazókra is. Grant Shapps szerdai bejelentésében közölte: a módosítás hétfőn, brit idő szerint hajnali 4 órától lép érvénybe. A közlekedési miniszter hangsúlyozta: az enyhítés azokra vonatkozik, akik az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), illetve az Amerikából érkezők esetében az Egyesült Államok szövetségi élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatósága (FDA) által jóváhagyott oltóanyagok valamelyikében részesültek.

Zöld, sárga és vörös kategóriák vannak 

Shapps kiemelte azt is, hogy ezeknek a beutazóknak - ha sárga kategóriás országokból érkeznek - indulásuk előtt, illetve az angliai érkezésük utáni második napon továbbra is el kell végeztetniük egy-egy koronavírustesztet. A brit kormány májusban léptette érvénybe a közlekedési lámpákéhoz hasonló színkódos rendszert, amely zöld, sárga és vörös kategóriák alapján határozza meg, hogy Angliába milyen feltételekkel lehet külföldről beutazni. Jórészt ugyanezt a rendszert követi az Egyesült Királyság másik három országa, Skócia, Wales és Észak-Írország is.

A sárga kategóriás országokból érkezőknek az eddigi szabályozás alapján tíz napot karanténban kellett tölteniük, indulásuk előtt egy, érkezésük után két koronavírustesztet kellett elvégezniük saját költségükön, akkor is, ha hazájukban mindkét oltási adagot megkapták.

A hétfőtől életbe lépő módosítás alapján a második angliai koronavírus-szűrést már nem kell elvégeztetni. A brit kormány a sárga kategóriába sorolja néhány kivétellel az EU-tagállamok zömét, köztük Magyarországot.

A sárga kategóriába tartozik az Egyesült Államok is.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.