TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

A 200 fő feletti lakóval rendelkező idősotthonok dolgozóit felkészítették a non-invazív lélegeztetőgépek használatára - írja az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) közleményében. 

A héten épp a 200 fő felett rendelkező idősotthonokban elrendelt non-invazív, azaz légzést segítő lélegeztetőgépekkel kapcsolatban írtunk, melyhez szerettük volna megszólaltatni az egyik legnagyobb idősotthon vezetőjét. Mivel az állami idősotthonok vezetői nem nyilatkozhatnak, a kör bezárult, azt a javaslatot kaptunk, kérdéseinket tegyük fel az operatív törzsnek és az EMMI-nek. Kérdéseinkre azóta sem kaptunk választ, ma viszont megjelent a minisztérium közleménye, mely szerint az idős otthonok dolgozóit felkészítették az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet szakemberei. 

Most akkor hány idősotthonban kell non-invazív lélegeztetőgép? Fotó: Pixabqay Most akkor hány idősotthonban kell non-invazív lélegeztetőgép? Fotó: Pixabqay

Cikkünkhöz fontos lett volna annak a kérdésnek a megválaszolása is például, hogy mely idősotthonokat érinti az országban ez az utasítás, hiszen sok helyen a pszichiátriai vagy szenvedélybetegekkel együtt működő intézmények adnak ki 200 főt. Így a nyugdíjasotthon.hu adataira támaszkodva lapunk 35 érintett intézményt talált Magyarországon. Ebből kettő a katolikus egyházé, egy a református egyházé, három az izraelita egyházé, egy a Baptista Szeretetszolgálaté, kilenc az önkormányzatoké, tizenkettő az államé, egy alapítványi, egy kiemelt közhasznú alapítványé, kettő a többcélú kistérségi társulásé, egy egyesületé, kettő nonprofit szervezeté. 

A közlemény ennek ellenére 15 olyan idősotthont említ, amely ma az országban 200 fő feletti ellátottal rendelkezik és melyekből 3 intézmény nem igényelt non-invazív lélegeztetőgépeket. Mint az EMMI írja, a 3 idősotthonból 2 a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában működik, egy pedig alapítványi fenntartású intézmény. 

Az EMMI szerint ezek a rendkívül egyszerűen kezelhető berendezések a fokozottan fulladó betegek számára nyújtanak átmeneti, de olykor életmentő segítséget, néhány órára javítják a beteg oxigenizációját, akár átmeneti légzészavart is megoldva a mentők kiérkezéséig. Működtetésükhöz nincs szükség különösebb szaktudásra. Nem kell intubálni a beteget, mint a kórházi invazív lélegeztetőgépek esetében, csupán oxigénmaszkon keresztül zajlik a légzéstámogatás. Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet szakemberei fel is készítették erre az idősotthonok dolgozóit.

A főváros fenntartásában működő, 400 főt számláló Kamaraerdei Idősek Otthonának nevében Gy. Német Erzsébet főpolgármester-helyettes ezzel kapcsolatban így nyilatkozott lapunknak:

"Úgy tűnik, Kásler miniszter úr nincs tisztában azzal, hogy a szociális intézmények nem egészségügyi intézmények, és azzal sem, hogy még a Fidesz által hozott és érvényben tartott törvények sem írják elő, hogy szociális intézményekben lélegeztető gépek és a gépeket szakszerűen alkalmazni tudó személyzet legyen.”

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.