2018. november 26. 18:41
mfor.hu

A tőzsdéken többnyire állandó mozgásban vannak az árfolyamok, az általános hangulattól függően rendre vannak olyan kérdések, ami miatt optimisták vagy pesszimisták lehetnek. A bizonytalanság rendre negatívan hat, most rövid időn belül három ilyen kérdés is megoldódhat.

Az elmúlt hónapokban több kulcskérdés is állandó bizonytalanságot okozott a piacokon, az egyik a britek kilépése az EU-ból a Brexit volt, a második a piacoknak is megfelelő olasz költségvetés, míg a harmadik a kereskedelmi háború ügye. A Brexit ügye úgy tűnik lezárult, hiszen vasárnap Brüsszelben aláírták a megállapodást a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről, valamint a politikai nyilatkozatot a jövőbeli kapcsolatokról az európai uniós tagországok vezetőinek rendkívüli csúcstalálkozóján. A megállapodás ugyan nyögvenyelős volt, sokáig úgy tűnt, akár egyezség nélküli, úgynevezett hard Brexit lesz, végül minden fontos pontban sikerült a feleknek kompromisszumot kötni.

Sikerült megpuhítani az olaszokat?

 Talán ennél is jobban aggódnak a befektetők az olasz helyzet miatt, a kormány által benyújtott költségvetésnél ugyanis szigorúbbat szeretne az EU, ám Róma sokáig ellenállt ennek. Most viszont úgy tűnik ez kérdőjel is kiegyenesedhet. Az olasz költségvetési tervezet esetleges módosításaként értékelte ugyanis az olasz sajtó Matteo Salvini olasz kormányfő-helyettes vasárnapi kijelentését arról, hogy a kormány nem ragaszkodik a korábban megjelölt hiánycélhoz az után, hogy Giuseppe Conte olasz miniszterelnök is tanácskozott erről Jean-Claude Junckerral, az Európai Bizottság elnökével.

"Senki nem ragaszkodik a 2,4 százalékos hiánycélhoz, ha a költségvetési csomaggal az ország növekszik, ez lehet 2,2 vagy 2,6 százalékos is,  nem tizedes vesszők kérdése, mindent megteszünk, hogy a józan ész kerekedjen felül" - nyilatkozta Matteo Salvini az Adnkronos olasz hírügynökségnek. Az olasz miniszterelnök-helyettes hozzátette: a római kormány senkivel sem keresi a veszekedést, "csak azt kérjük, hogy azt tehessük, amit az olaszok kérnek tőlünk". Megjegyezte, reméli, hogy Brüsszel semmilyen döntést nem hoz az előtt, hogy az olasz parlament elfogadja a költségvetést. Salvini hangsúlyozta, nem hajlandó lemondani vagy elhalasztani például a nyugdíjreformot, amelynek bevezetését a Liga már jövő év elején tervezi.  

Elemzők szerint a Liga kormánypárt vezetőjének szavai nyitásra utalnak, hiszen eddig az olasz kormány tagjai azt ismételték, hogy egy vesszőt sem hajlandóak változtatni a Brüsszelnek benyújtott költségvetési tervezeten. Az Európai Bizottság éppen a Róma által 2019-re kitűzött 2,4 százalékos hiánycélra mondott nemet túlzottdeficit-eljárást szorgalmazva Olaszországgal szemben.

Salvini beadhatja a derekát Salvini beadhatja a derekát

Matteo Salvini kijelentései Giuseppe Conte olasz miniszterelnök és Jean-Claude Juncker az Európai Bizottság elnöke szombat esti megbeszélését követték. A kétórás brüsszeli megbeszélésen jelen volt Valdis Dombrovskis az Európai Bizottság pénzügyi stabilitásért is felelős alelnöke, Pierre Moscovici pénzügyi biztos valamint Giovanni Tria olasz pénzügyminiszter is. Jean-Claude Juncker olasz újságíróknak azt mondta, nem akarnak Olaszországgal háborúzni. "Szeretem Itáliát!" - jelentette ki az Európai Bizottság elnöke. Sajtóértesülések szerint Juncker a hiánycél 0,3-0,4 tized százalékos csökkentését szorgalmazta Rómától, ami 6-7 milliárd eurónak felelne meg.  

Giuseppe Conte beszámolója szerint eredményes volt a Junckerral való egyeztetés: elmagyaráztam, milyen reformokra készülünk - mondta az olasz miniszterelnök, akinek vasárnap Angela Merkel német kancellárral és Emmanuel Macron francia elnökkel is lehetősége volt egyeztetni a soron kívüli EU-csúcson.

Giuseppe Conte bejelentette, hogy Rómában hétfő este újabb megbeszélést tart két helyettesével Luigi Di Maióval és Matteo Salvinivel, valamint Giovanni Triával. Romano Prodi volt olasz miniszterelnök és az Európai Bizottság volt elnöke szerint Róma és Brüsszel korábban 2 százalékos hiánycélban egyezett meg, de amikor ezt a római kormány 2,4-re emelte, Brüsszel provokációként élte meg.

De mi lesz Trump kereskedelmi háborújával?

Korábban a fenti két szituáció megoldása sem tűnt egyszerűnek, mégis pont kerülhet ezek végére. Teljesen kiszámíthatatlan ugyanakkor az amerikaiak által kirobbantott kereskedelmi háború kérdése, Trump ugyanis rendkívül eltökéltnek tűnik, hogy megleckézteti a kínaiakat. Ők viszont nagy nem szeretnének engedni, így a két nagyhatalom komolyan belefeszült a vámok kérdésébe. Az elemzők szerint ha sikerül közelíteni a ma még bebetonozottnak tűnő álláspontokat, akkor az a november 30 és december 1-én tartandó G20-es csúcson kiderülhet. A két nagy ember, Donald Trump és Hszi Csin-ping ugyanis a november végi Buenos Aires-i G20 csúcstalálkozón biztosan tárgylóasztalhoz ül, de emellett előkészület alatt áll egy további találkozó is a két elnök között. Így nem teljesen reménytelen, hogy valami kompromisszum mégis születik még az év vége előtt.

Az elemzők megosztottak a lehetséges kimenetelét tekintve, vannak akik szerint, ha a kínaiak engedményeket tennének, akkor Trump kapna az alkalmon és végre kommunikálhatná, hogy győzött, és megoldotta az a kérdést is. Mások szerint viszont a közelmúltban lezajlott amerikai időközi választások után - ahol a republikánusok elvesztették az alsóházat - az elnökben bizonyítási kényszer dolgozik. Ráadásul a kongressszus különleges végrehajtó hatalmat biztosított ebben az ügyben az elnöknek, ami azt jelenti, nem kell minden egyes tárgyaláshoz és intézkedéshez a törvényhozás jóváhagyását kikérnie. Éppen ezért jó eséllyel a külkereskedelem és a védővám lehet az elnök vesszőparipája a jövőben is.

 

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!