2019. május 6. 07:23
MTI

A kereslet mellett a gáz ára is esett.

Esett a földgáz felhasználása és ára is márciusban Magyarországon - írja a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elemzésére hivatkozva a Világgazdaság.

A lap hétfő cikkében ismerteti: a márciusi gázfelhasználás mintegy 10,4 terawattóra volt, ez nagyjából megfelel az előző évekének, azonban a tavaly márciusi 14,6 terawattóránál lényegesen alacsonyabb. Az idei februáritól 2,6 terawattórával marad el.

A haza erőművek gázigénye három fő ok miatt esett. Részint azért, mert az enyhe időjárás miatt csökkent a fűtési igény, részint kedvezőtlenül alakult a villamos energia ára, azaz kevésbé érte meg működtetni az erőműveket, a harmadik ok pedig az volt, hogy a karbantartások egy részét ebben a hónapban végezték.

A gázkereslet meghatározó részét importból elégítették ki a  kereskedők, miközben a belföldi termelés tovább csökkenve másfél éves mélypontját érte el. A Szlovákia felőli behozatal a MEKH értékelése szerint egyre stabilabb, az Ukrajnába irányuló kivitel pedig csaknem kétszer annyi volt, mint februárban. A határon beérkező gáz 46 százaléka tranzit volt.

A CEEGEX magyar gáztőzsde másnapi piacán másfélszer annyi gáz kelt el, mint egy hónappal korábban, és nőtt a napon belüli kereskedés. A tovább mérséklődő másnapi hazai gázárak március végén 17 eurón zártak megawattóránként, de az Európában irányadó hollandiai tőzsdén már 14 euróra estek. Csökkentek a határidős jegyzések is.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.