TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
MTI

A kereslet mellett a gáz ára is esett.

Esett a földgáz felhasználása és ára is márciusban Magyarországon - írja a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elemzésére hivatkozva a Világgazdaság.

A lap hétfő cikkében ismerteti: a márciusi gázfelhasználás mintegy 10,4 terawattóra volt, ez nagyjából megfelel az előző évekének, azonban a tavaly márciusi 14,6 terawattóránál lényegesen alacsonyabb. Az idei februáritól 2,6 terawattórával marad el.

A haza erőművek gázigénye három fő ok miatt esett. Részint azért, mert az enyhe időjárás miatt csökkent a fűtési igény, részint kedvezőtlenül alakult a villamos energia ára, azaz kevésbé érte meg működtetni az erőműveket, a harmadik ok pedig az volt, hogy a karbantartások egy részét ebben a hónapban végezték.

A gázkereslet meghatározó részét importból elégítették ki a  kereskedők, miközben a belföldi termelés tovább csökkenve másfél éves mélypontját érte el. A Szlovákia felőli behozatal a MEKH értékelése szerint egyre stabilabb, az Ukrajnába irányuló kivitel pedig csaknem kétszer annyi volt, mint februárban. A határon beérkező gáz 46 százaléka tranzit volt.

A CEEGEX magyar gáztőzsde másnapi piacán másfélszer annyi gáz kelt el, mint egy hónappal korábban, és nőtt a napon belüli kereskedés. A tovább mérséklődő másnapi hazai gázárak március végén 17 eurón zártak megawattóránként, de az Európában irányadó hollandiai tőzsdén már 14 euróra estek. Csökkentek a határidős jegyzések is.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.