Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Kormos Olga Kormos Olga

Az orosz és a kínai vakcina után most egy újabb keleti oltóanyagot vizsgál az Országos Gyógyszerészeti- és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI). Az indiai Szérumi Intézet több Covid-19 vakcinát gyárt, mint bármely cég a világon.

Az orosz és a kínai vakcina után egy indiai oltóanyag behozatalát engedélyezte az OGYÉI, de egyelőre csak akkora mennyiséget – mintegy másfél tucatnyi ampullányit –, amennyi elegendő a hatékonysági és biztonságossági vizsgálatok elvégzéséhez. A készítmény dokumentációját a szakértők már vizsgálják – értesült a Népszava.

Adar Poonwalla, az indiai Szérumintézet vezérigazgatója. Fotó: PinterestAdar Poonwalla, az indiai Szérumintézet vezérigazgatója. Fotó: Pinterest

A messzi Pune-ban található, családi tulajdonban lévő oltóanyaggyártó, az indiai Szérum Intézet (SII) több Covid-19 vakcinát gyárt, mint bármely más cég a világon – írja a Guardian, amely interjút készített a 40 éves Adar Poonwallával, az intézet vezérigazgatójával. A cég - melynek székhelyén idén januárban tűz ütött ki - az 1966-os üzemindítástól 2021-re a világ legnagyobb oltóanyaggyárává nőtte ki magát, és annak idején kígyómarás- és tetanuszellenes szérumokat állított elő. Ugyan a gyártósorokról jelenleg egyelőre még csak az Oxford/AstraZeneca oltóanyaga gördül le, de az SII három másik fejlesztővel is – a Novavax-szal, a Codagenix-szel és SpyBiotech-hel – is aláírt szerződést.

„Senki nem kíván egy világjárványt, most mégis annyi dózist gyártunk, mintha erre készültünk volna. Évente másfél milliárd oltóanyag-adagot állítunk elő, közel 170 alacsony és közepes jövedelmű ország számára. Igaz, soha nem képzeltük, hogy az egész világ ennyire függ majd tőlünk, de úgy látom, más nem lenne képes ekkora kapacitás-bővítésre” – mondja a cég vezetője.

A SII már márciusban óriási kockázatot vállalt azzal, amikor elkötelezte magát a Covid-19 vakcináció mellett, hiszen akkor még senki sem tudta vagy hitte, hogy bármilyen oltás működni fog.  A szükséges 800 millió dollárból (579 millió font) 270 millió dollárt fektettek be a kapacitás-növelésbe, a többit pedig a Gates Alapítványtól és különböző országoktól gyűjtötték össze. Hozzávetőleg 1000 alkalmazottat vettek be a programba, és a 2020-ra tervezett összes termékük bevezetését két-három évre elhalasztották, végül rekordidő alatt felszerelték és berendezték az emiatt felszabaduló üzemeiket.

„Jelenleg termelésünk havi 70 millió adag körül mozog. Március végén pedig, amikor egy harmadik Covid-19 létesítményünk is beindul, 100 millióra nő, az év végére pedig, ha a szerencse is mellénk szegődik, akár 400 millió is lehet” – vélekedik Adar Poonwalla, akinek a cége a tesztek és oltóanyagok igazságos hozzáférését biztosító Covax-rendszerben eddig többek között Bhutánba, a Maldív-szigetekre, Bangladesbe, Nepálba, Mianmarba és a Seychelle-szigetekre szállított vakcinát. Céljuk, hogy 2021 végéig 2 milliárd adagot juttassanak el a világ sok pontjára. 

A mutánsokra is alkalmas vakcinákkal kapcsolatban azt mondja, ez nem olyan bonyolult kihívás, ahogy egyesek gondolják.

„Egyszerűen csak megváltoztatjuk a mesterklónt, azaz a vírust, amellyel megfertőzzük a vakcinához használatos élő sejteket. Két-három hónapba telik, amíg az új vakcinát teljes kapacitással el tudjuk kezdeni gyártani”

– mondja a vezérigazgató, aki nem ért egyet azzal, hogy sok országban azért lassú a bevezetés, mert az oltások szabadalmaival rendelkező fejlesztők túl kevés gyártót engedélyeztek a termelésre. Véleménye szerint elég gyártó van, csak időbe telik a kapacitásbővítés. Amit viszont igazán kiábrándítónak talál, és ami pár hónappal meg is növelte az oltások beadását, az a globális szabályozási harmonizáció hiánya. 

Az egyik legnagyobb hibának azt tartja, hogy az elmúlt hónapokban az Amerikai Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és az Európai Unió megegyezhetett volna az Egészségügyi Világszervezettel arról, hogy ha egy vakcinát elfogadnak tucatnyi nagy gyártó országban, akkor engedélyezzék is a szállítást bármely államba. Ehelyett most a jó pár jóváhagyás és a 70 millió adag legyártott vakcina ellenére sem tudnak szállítani, mert hiába vásároltak az országok belőle, ha nem hagytak jóvá. A hat hónapos eltarthatóságuk miatt viszont áprilisban lejárnak …

Arra a kérdésre, hogy Indiában is előfordul az, ami egyes európai országokban, hogy a tehetős emberek egy része megtalálja a módját, hogyan oltassa be magát a sor végén állók előtt, azt mondja, Indiában ez pont fordítva van. Az SII törvényesen köteles ellátni az indiai kormányt, a kormány pedig a szegényeket, a kiszolgáltatottakat és az egészségügy frontvonalában dolgozókat helyezi előtérbe. Mindez azt jelenti, hogy mindenki más, kivéve, ha idős vagy más kritériumoknak nem felel meg, a sor hátuljára kerül. 

Az indiai Szérum Intézet első embere szerint a következő öt évben át fog alakulni a világ vakcinagyártása. Szinte minden ország azon van, hogy helyben gyártson oltóanyagot. Lehet, hogy nem mindegyiknek sikerül, de úgy tűnik, a politikai akarat szinte minden országban azonos.  

India egyébént a fertőzöttek számát illetően az Egyesült Államok után a második helyen áll, a halálozásai ráta mégis ott az egyik legalacsonyabb a világon. A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem legfrissebb összesítése szerint az 1,35 milliárd lakosú országban eddig 10,9 millió ember kapta el a fertőzést, és 155 732-en haltak bele a koronavírus okozta Covid-19 szövődményeibe. A hatóságok a világ egyik legambíciózusabb oltási tervét akarják megvalósítani: háromszázmillió embert akarnak beoltani júliusig.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.