4p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

2022 áprilisában az ipari termelés volumene 3,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 4,7 százalékkal emelkedett. A feldolgozóipari alágak többségében éves összehasonlításban bővülést mértünk, viszont a legnagyobb súlyú járműgyártás számottevően csökkent. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2022. márciusinál 1,6 százalékkal kisebb volt.

2022. áprilisban:

 •  Az ipari termelés volumene 3,1 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához mérten. (Az első becslésben közölt áprilisi adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott.)
 •  A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás áprilisban az előző hónaphoz képest 1,6százalékkal csökkent.
 •  Az ipari export volumene 3,8 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 28 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 8,5, a 13 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 1,2 százalékkal csökkent.
 •  Az ipar belföldi értékesítése 13,3, a feldolgozóiparé 7,0 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest.
 •  Az iparon belül döntő (95 százalékos) súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 2,8, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 6,3 százalékkal bővült, ellenben a csekély súlyú bányászaté 3,9 százalékkal csökkent 2021 áprilisához viszonyítva.

A termelés volumene 3,1 százalékkal nőtt. Fotó: depositphotos
A termelés volumene 3,1 százalékkal nőtt. Fotó: depositphotos

A feldolgozóipari termelés és értékesítés alakulása

 •  A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 21 százalékát képviselő járműgyártás 7,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, elsősorban félvezetőhiány, illetve egyéb anyagellátási problémák miatt. A közúti gépjármű gyártása 6,2, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 8,5 százalék     kal csökkent.
 •  A feldolgozóipari termelés 10 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 4,9százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 15,5százalékkal visszaesett, az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 5,4százalékkal bővült.
 •  A feldolgozóiparból 12százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 11,9százalékkal emelkedett, mindkét értékesítési irányban növekedést mértünk. A legnagyobb súlyt (22százalék) képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 1,8százalékkal, a legerőteljesebben pedig, 62százalékkal a második legjelentősebb alágazat, a növényi, állati olaj gyártása nőtt az előző év azonos hónapjához képest. Mindössze két alágazatban mérséklődött a kibocsátás: a malomipari termék, keményítő gyártásáé 10,7, a pékáru, tésztafélék gyártásáé 0,2százalékkal.

 •  A legnagyobb mértékben, 23százalékkal a közepes súlyú villamos berendezés gyártása emelkedett. A két legjelentősebb súlyú alágazat közül az akkumulátor, száraz elem gyártása 59, a villamos motor, áramfejlesztő, áramelosztó, -szabályozó készüléké 10,9százalékkal nőtt.
 •  A másik két közepes súlyú alág közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 1,7százalékkal csökkent, ugyanakkor a fémalapanyag és fémfeldolgozási terméké 2,1százalékkal bővült az egy évvel ezelőttihez viszonyítva.
 •  2021 februárja óta folyamatosan emelkedik a kibocsátás a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban: áprilisban a termelés volumene 18,6százalékkal haladta meg az előző év azonos hónapjának szintjét, főleg a belföldi értékesítés jelentős felfutása miatt, ugyanakkor a kivitele jelentősen visszaesett.
 •  A legnagyobb mértékben, 8,5százalékkal a gyógyszergyártás csökkent az egy évvel korábbihoz képest, a külpiaci és a hazai eladások egyaránt bekövetkezett visszaesése miatt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!