<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

2022 áprilisában az ipari termelés volumene 3,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 4,7 százalékkal emelkedett. A feldolgozóipari alágak többségében éves összehasonlításban bővülést mértünk, viszont a legnagyobb súlyú járműgyártás számottevően csökkent. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2022. márciusinál 1,6 százalékkal kisebb volt.

2022. áprilisban:

 •  Az ipari termelés volumene 3,1 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához mérten. (Az első becslésben közölt áprilisi adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott.)
 •  A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás áprilisban az előző hónaphoz képest 1,6százalékkal csökkent.
 •  Az ipari export volumene 3,8 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 28 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 8,5, a 13 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 1,2 százalékkal csökkent.
 •  Az ipar belföldi értékesítése 13,3, a feldolgozóiparé 7,0 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest.
 •  Az iparon belül döntő (95 százalékos) súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 2,8, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 6,3 százalékkal bővült, ellenben a csekély súlyú bányászaté 3,9 százalékkal csökkent 2021 áprilisához viszonyítva.

A termelés volumene 3,1 százalékkal nőtt. Fotó: depositphotos
A termelés volumene 3,1 százalékkal nőtt. Fotó: depositphotos

A feldolgozóipari termelés és értékesítés alakulása

 •  A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 21 százalékát képviselő járműgyártás 7,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, elsősorban félvezetőhiány, illetve egyéb anyagellátási problémák miatt. A közúti gépjármű gyártása 6,2, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 8,5 százalék     kal csökkent.
 •  A feldolgozóipari termelés 10 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 4,9százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 15,5százalékkal visszaesett, az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 5,4százalékkal bővült.
 •  A feldolgozóiparból 12százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 11,9százalékkal emelkedett, mindkét értékesítési irányban növekedést mértünk. A legnagyobb súlyt (22százalék) képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 1,8százalékkal, a legerőteljesebben pedig, 62százalékkal a második legjelentősebb alágazat, a növényi, állati olaj gyártása nőtt az előző év azonos hónapjához képest. Mindössze két alágazatban mérséklődött a kibocsátás: a malomipari termék, keményítő gyártásáé 10,7, a pékáru, tésztafélék gyártásáé 0,2százalékkal.

 •  A legnagyobb mértékben, 23százalékkal a közepes súlyú villamos berendezés gyártása emelkedett. A két legjelentősebb súlyú alágazat közül az akkumulátor, száraz elem gyártása 59, a villamos motor, áramfejlesztő, áramelosztó, -szabályozó készüléké 10,9százalékkal nőtt.
 •  A másik két közepes súlyú alág közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 1,7százalékkal csökkent, ugyanakkor a fémalapanyag és fémfeldolgozási terméké 2,1százalékkal bővült az egy évvel ezelőttihez viszonyítva.
 •  2021 februárja óta folyamatosan emelkedik a kibocsátás a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban: áprilisban a termelés volumene 18,6százalékkal haladta meg az előző év azonos hónapjának szintjét, főleg a belföldi értékesítés jelentős felfutása miatt, ugyanakkor a kivitele jelentősen visszaesett.
 •  A legnagyobb mértékben, 8,5százalékkal a gyógyszergyártás csökkent az egy évvel korábbihoz képest, a külpiaci és a hazai eladások egyaránt bekövetkezett visszaesése miatt.