2019. május 6. 12:55

Alapvetően a forint gyengülését várták a múlt héten a tőkepiaci vagy makrogazdasági elemzők, sőt sokan már március vége óta így gondolják. Ha nem is feltétlenül rövid távon, pár éves távlatban mindenképpen. Az MNB ugyanis sokak szerint le van maradva más jegybankokhoz képest.

Több hazai brókercég és bank nyilatkozatai szerint az utóbbi hetek forintgyengülését természetesnek veszik, az MNB politikája logikus következményének tekintik. Van olyan is, aki arra is céloz, hogy ez még csak a kezdet. Márciusi döntésével ugyanis az MNB leheletnyit szigorított csak a monetáris kondíciókon, és hosszabb távon is a laza kamatpolitika mellett tette le a garast. Ezzel "kinyitotta az ajtót a forintgyengülés előtt”.

A bérek emelkedését a cégek egy része nem tudja követni a termelékenység fokozásával, ezért veszítenek a versenyképességükből. Túlfűtöttségre utaló jelek vannak a gazdaságban, az uniós források kisebb támogatást adnak majd a gazdaságnak. A belső fogyasztás élénkül a béremelkedés és a hitelek miatt. A folyó fizetési mérleg többlete eltűnhet vagy negatívba fordulhat a szaldó.

A külső bizonytalanságok is számosak, globális lassulás tapasztalható. A cseh jegybank hasonló helyzetben nemrég kamatot emelt. 

Vannak ugyanakkor olyanok is, aki szerint a forintgyengülésnek is vannak korlátai. Az MNB inlább a 320 forint körüli, stabil euróban érdekelt, ezért 325 felett, ha csak verbálisan is, de közbe avatkozhat. (A Privátbankár.hu cikke teljes terjedelmében itt olvasható.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.