2019. december 17. 16:45

Ekként foglalt állást Nagy Márton abban, az elmúlt hetekben felhevült vitában, amelynek során a Nemzetközi Valutaalap és Surányi György volt jegybankelnök is a szuperállampapír közel 5 százalékos éves átlaghozamának jelentős mérséklését szorgalmazta, míg módosítást Varga Mihály pénzügyminiszter a hozamkörnyezet változása esetén tartott elképzelhetőnek.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa mai kamatdöntő ülésén  – mint arról már beszámoltunk – mind a 0,9 százalékos jegybanki alapkamatot, mind a többi irányadó rátát változatlanul hagyta. Így az egynapos és az egyhetes jegybanki fedezett hitel kamata is 0,9 százalékon, az egynapos jegybanki betét kamata pedig -0,05 százalékon maradt. Emellett a tanács decemberben a 2020 első negyedévére megcélzott átlagos kiszorítandó likviditás nagyságát változatlanul, legalább 300-500 milliárd forinton tartotta. 

Nagy Márton, az MNB alelnöke Nagy Márton, az MNB alelnöke

Ugyanakkor a három hónappal korábbihoz képest emelte mind az inflációs, mind a gazdasági növekedési előrejelzését az MNB – ahogy azt szintén megírtuk. Eszerint ma már 0,1 százalékponttal magasabb, 3,5 százalékos inflációt vár, míg a GDP a korábbi 3,3 százalék helyett 3,7 százalék. Az idei jegybanki prognózis viszont csak a gazdasági növekedésre vonatkozóan emelkedett, 4,5 százalékról 4,9 százalékra, miközben az inflációs előrejelzés 3,3 százalék maradt. További részletekre az inflációs jelentés csütörtöki ismertetésekor derülhet fény. 

A monetáris tanács úgy véli, a fogyasztóiár-index egy átmeneti emelkedést követően fokozatosan mérséklődik, majd az 5-8 negyedéves előrejelzési horizont második felében, azaz nagyjából 2021. júniusát követően visszatér a 3 százalékos jegybanki inflációs cél közelébe. Az inflációs kockázatok ismét szimmetrikussá váltak, ami azt jelenti, hogy a hazai GDP a korábbi előrejelzésnél enyhén magasabb ütemben bővül a következő években, miközben az eurozóna növekedési kilátásai tartósan visszafogottan alakulnak. Ezzel összhangban a laza külső monetáris politikai környezet tartós fennmaradása várható, ugyanakkor a globálisan meghatározó jegybankok előretekintő iránymutatásai már nem jeleznek további lazító lépéseket.  

Növekedési kötvényprogram

A monetáris politika hatékonyságának javítása érdekében indította el a tanács 2019. július 1-jén a növekedési kötvényprogramot, amely keretében az MNB szeptemberben megkezdte a kötvényvásárlásokat. A nagy érdeklődés következtében a jegybanki vásárlások 2019 végéig meghaladják a program keretösszegének kétharmadát, miközben a fennmaradó részt várhatóan a jövő év elején felhasználják. Figyelembe véve a program magas kihasználtságát, a tanács az eredeti 300 milliárd forintos keretösszeget 2020. január 1-jével 450 milliárd forintra emeli, a többi feltétel változatlansága mellett. A jegybank arról is tájékoztatott, hogy a 2019 elején elindított növekedési hitelprogram fix konstrukció keretében a részt vevő hitelintézetek november végéig több mint 340 milliárd forint összegben kötöttek szerződést a hazai kis- és középvállalkozásokkal.

Nagy Márton MNB-elnök közlése szerint eddig abból a közel 30 cégből, amely már megszerezte a hitelminősítést, 14 bocsátott ki növekedési kötvényt, s még ezen a héten egy társaság csatlakozhat hozzájuk. A teljes kibocsátás ez év végére meghaladja a 300 milliárdot, ebből a jegybank körülbelül 200 milliárdot vásárolhat. Jövőre 20-25 vállalat dobhat piacra növekedési kötvényeket.

MÁP Plusz

Ahhoz, hogy teljesüljön az a cél, miszerint a lakosságnál lévő állampapírok állománya a 2018 végi 5700 milliárd forintról 2023 végére 11 ezer milliárdra nőjön, havonta 70 milliárd nettó növekményt kell elérni, vagyis ennyivel kell meghaladnia a magánszemélyek vételeinek az eladásokat – jelentette ki Nagy Márton. Ám az MNB szerint e nettó havi nettó növekmény sokkal több lehet, 2020-ban havi 113 milliárd, 2021-ben pedig 92 milliárd. Ami éves szinten jövőre 1300 milliárdot, 2021-ben közel 900 milliárdot, vagyis együttesen 2200 milliárdot hozhat az államkasszának. Ezzel a lakosságnál lévő állampapírállomány a mostani 7500 milliárdos szintről már 2021 végére 10 ezer milliárd közelébe viheti fel – amennyiben teljesül a jegybank prognózisa.

Nagy Márton szerint a vártnál magasabb nettó növekmény azért kedvező az Államadósság Kezelő Központ számára, mert így eldöntheti, hogy kibocsát-e devizakötvényt, illetve mennyi állampapírt értékesít intézményi befektetőknek. Csak érzékeltetésül: amennyiben teljesül az MNB prognózisa, akkor 2020-ban egyáltalán nem kell devizakötvényt kibocsátania, miközben az intézményi befektetőknek eladott mennyiséget 40 százalékkal csökkentheti.

Türelmetlenek, akik azt várják, hogy a MÁP Plusz a készpénzállományt csökkenti, csak idő kérdése, mikor csatornázódik át a cash a MÁP Pluszba – közölte a jegybank alelnöke. Szerinte ugyanis eddig azok vették a szuperállampapírt, akiknek sok pénze van, elsősorban a Budapesten élők, a jövőben azonban a postai terjesztés általánossá válásával egyre inkább a vidékiek fognak, ez  több vásárlót, viszont kevesebb pénzt jelent.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.