<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának döntése megfelel a piaci várakozásoknak. Az indoklást és az MNB legfrissebb inflációs és GDP-növekedési előrejelzését a 15 órakor megjelenő közleményből tudhatjuk meg, a részletesebb indoklást pedig Nagy Márton jegybanki alelnök fél 4-kor kezdődő sajtótájékoztatóján.

A Monetáris Tanács szeptember végén döntött úgy, hogy a bankrendszerből kiszorítandó likviditás mértékét a harmadik negyedévihez képest a negyedikben 100 milliárd forinttal, 300-500 milliárdra emelik. A pontos összeg attól függ, hogyan alakulnak az állam költekezései, a kincstári egységes számláról (kesz) mennyi pénz megy ki az államadósság csökkenése révén, illetve mennyi európai uniós pénz áramlik be.

Ehhez képest némileg meglepő volt, hogy a jegybank december 2-án 50 milliárd forinttal csökkentette a bankrendszerből kiszorítandó likviditást, ami monetáris szigorításnak felel meg. Igaz, tegnap pedig 50 milliárddal növelte azt, ami azt jelenti, hogy a mérték visszaállt a Monetáris Tanács legutóbbi, november 19-ei kamatdöntése előtti szintre.

Elemzők szerint a monetáris kondíciók a beérkező új makrogazdasági adatoktól függően csak nagyon lassan, fokozatosan szigorodhatnak csak a következő időszakban, a 0,9 százalékos alapkamat változására egészen 2021-ig nem számítanak.

Az előző, november 19-i kamatdöntésekor a tanács hangsúlyozta, hogy monetáris politikai döntéseinél óvatos megközelítést alkalmaz, melynek során nagyban támaszkodik a beérkező adatokra és a negyedévente megjelenő inflációs jelentés előrejelzésére. A további lépések szükségességét az inflációs kilátások jövőbeni alakulása fogja meghatározni.

Az inflációs jelentés részleteit csütörtökön közli a jegybank, de már ma 15 órakor nyilvánosságra hozzák a főbb számokat.

A legutóbbi, szeptemberi jelentésében az MNB a korábban várt 3,2 százalékról 3,3 százalékra emelte idei inflációs várakozását, növekedési prognózisát pedig 4,3 százalékról 4,5 százalékra. A 2020-as prognózis nem változott, jövőre 3,4 százalékos inflációval és 3,3 százalékos GDP-bővüléssel számol a jegybank. A 2021-es előrejelzés sem változott szeptemberben, az inflációra és a növekedésre egyaránt 3,3 százalékos ütemet várt az MNB.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.