<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

Miközben számos egészségügyi ellátás fedezetére a kabinet egy fillérrel sem szán többet, mint tavaly nyáron, a kormányzati kommunikációra, konzultációkra elkülönített összeget kis híján egymilliárddal emeli.

Miután bebizonyosodott, hogy nem tartható a nyáron elfogadott költségvetés, a kabinet az Országgyűlés kihagyásával alkotott meg egy gyakorlatilag vadonatúj büdzsét. Ebben tulajdonképpen elismerik, a nyáron törvénybe foglalt 4,1 százalékos gazdasági növekedés és az 5,2 százalékos infláció nem tartható, a 377 forintos euró-, illetve 346 forintos dollárárfolyam pedig indokolatlan kincstári optimizmuson alapult.

Csaknem 1 milliárd forinttal szán többet kormánypropagandára a kabinet, mint amit a tavaly nyáron megszavazott költségvetésben elfogadtak. Az emelés tulajdonképpen jelképesnek is nevezhető, hiszen a költségvetési törvényben szereplő 38,5 milliárd forint a rendeleti költségvetésben „csak” 970 millióval, azaz 2,5 százalékkal emelkedett meg, ám az is furcsa, hogyan alakult ki a nyáron elfogadott szám.

Még majdnem egymilliárd lesz elkölthető propagandára. Fotó: Magyarország Kormánya / Facebook
Még majdnem egymilliárd lesz elkölthető propagandára. Fotó: Magyarország Kormánya / Facebook

Az országgyűlési törvényjavaslatnak a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodára vonatkozó indokolását böngészve azt olvashatjuk, hogy az eredeti költségvetési törvényjavaslat a 2022-es büdzsében szereplő 18 milliárd forintról az idei évre 12 milliárdra csökkentette volna a Kormányzati kommunikációval és konzultációval kapcsolatos feladatok soron szereplő előirányzatot. Ám az elfogadott költségvetési törvényben itt már egy

több mint háromszor ekkora összeg, 38,5 milliárd forint szerepel.

A büdzsé nyári vitájának körülményeit megvizsgálva azt találtuk, a „triplázást” a Költségvetési Bizottság egy 131 pontból (!) álló összegző módosító javaslatának 75. pontja tartalmazza. Indokolásként ez szerepel:

„A módosítás célja a kormányhoz kapcsolódó lakossági kommunikációs és konzultációs feladatokhoz többletforrás biztosítása.”

A teljes javaslatcsomag egyébként az eredeti 2023-as büdzsé bevételi és kiadási főösszegeit is kis híján 100 milliárd forinttal emelte meg.

A bizottság üléseinek jegyzőkönyveit átböngészve az derül ki, a Költségvetési Bizottság ellenzéki elnöke (ennek a plénumnak a vezetője a parlamenti szokásjog alapján hagyományosan a mindenkori ellenzéki honatyák közül kerül ki – a szerk.), Vajda Zoltán (MSZP) ennek az összegző módosító indítványnak a július 7-i bizottsági vitáján megjegyezte,

„a bizottság a kormánypárti tagjainak javaslatait elfogadva megfogalmazta további módosítási szándékait is.”

Vagyis a propagandakiadások megháromszorozását kormánypárti képviselők íratták bele a költségvetésbe, amit az Országgyűlés 121 igen szavazattal, 57 nem ellenében, tartózkodás nélkül elfogadott.

Ehhez a 38,5 milliárd forinthoz képest emelkedik tovább a Rogán-minisztériumnak erre a célra felhasználható kerete. A költségvetési törvényjavaslat a rendeleti költségvetéshez képest ezen az összegen nem változtatott, ám

a csaknem egymilliárdos emelés okáról egyetlen szót sem ejtenek benne.

Az viszont tény, Rogán Antalék 2021-ben a zárszámadási törvényben szereplő adat tanúsága szerint több mint 54 milliárd forintot költöttek el erre a célra, és már 2022 februárjában is 21 milliárd forintra rúgott a propagandaszámla.

Ugyanakkor fel kell elevenítenünk legutóbbi cikkünket, melyben megmutattuk, az új költségvetés a nyáron elfogadotthoz képest számos egészségügyi ellátás keretét egyetlen fillérrel sem emelte.

Sorozatunkban korábban a költségvetés közvetlen bevételeit bemutató cikkünket itt olvashatják: