<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Menekülő oroszok, diadalmas ukránok. Ellentámadás jöhet vagy újabb frontokat nyithatnak meg az ukránok? Az elmúlt órák hírei.

  • Tovább halad előre az ukránok Harkiv megyében indított offenzívája. A jelentések ellentmondásosak, de úgy tűnik, hogy az orosz vonalakat áttörő erők északon elérték Kupjanszk városát, délen pedig Izjum külvárosaiban harcolnak, illetve elérték az Oszkil-folyót, és hídfőállásokat építettek ki a Sziverszkij Donyec folyó túlpartján is, ezzel pedig újabb nagy kiterjedésű, orosz kézen lévő területeket veszélyeztetnek. Volodomir Zelenszkij ukrán elnök tájékoztatása szerint az offenzíva már 30 települést foglalt vissza a megszálló orosz csapatoktól. Miközben az orosz állami média a kharkivi frontvonal felé tartó, ellentámadásra készülő, páncélosokkal, tüzérségi lövegekkel megerősített menetoszlopokat mutatott be, a közösségi médiában magukat csapatosan megadó, illetve fejvesztve visszavonuló orosz egységekről, fegyvereiket eldobáló, civil ruhában menekülő orosz katonákról szólnak a beszámolók. Az orosz közösségi médiában is sokan követelik Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter azonnali leváltását. „Az általános mozgósítás – szögezzük le őszintén – az egyetlen esélyünk, hogy elkerüljük a megsemmisítő vereséget” – írja Andrej Morozov, egy népszerű blogger.
  • A területi nyereségek mellett két – egyelőre nem megerősített – komoly haditettet is végrehajthattak az ukránok. Közzétett fényképek szerint az ukrán erők sértetlenül vettek birtokba egy 1L261-es radart, amely a 1L260 Zoopark-1M rendszer része. Ezt az ellenséges tüzérségi állások bemérésére lehet használni, és ily módon kulcsfontosságú szerepe van az Ukrajnában az elmúlt hetekben vívott tüzérségi párbajokban. A viszonylag modern eszköz megszerzése még az amerikai (NATO) hírszerzést is fontos új információkkal láthatja el a rendszer működésével, esetleges gyenge pontjaival kapcsolatban. Az pedig, ha valóban sértetlen állapotban hagyták hátra az oroszok, arra utal, hogy kezelői valóban nagyon sietve távozhattak az ukrán támadás elől menekülve, és nem törődtek azzal sem, hogy megrongálják hátrahagyott fontos eszközeiket.
  • Egy másik, szintén egyelőre ellenőrizhetetlen hír szerint az ukránok fogságba ejtették Andrej Szucsavoj alezredest is, a térségben harcoló orosz erők parancsnokát is. Ha ez igaz, az azt is jelentheti, hogy ukrán kézbe kerültek mindazok az iratok, például haditervek, a térségben bevetett orosz ügynökökről szóló jelentések, vagy éppen az elkövetett atrocitásokat bizonyító feljegyzések is, amelyek a parancsnok főhadiszállásán lehettek. A főtiszt kihallgatásával és ezekkel az iratokkal felbecsülhetetlen értékű információkhoz és bizonyítékokhoz juthattak az ukránok.
  • A zaporizzsjai atomerőmű melletti településen, Enerhodaron újabb áramvezetékek sérültek meg tüzérségi lövedékek becsapódása miatt. Az ilyen események csak tovább növelik az aggodalmakat az erőmű biztonságával kapcsolatban.
  • Az ukrán offenzívára válaszul legalább 12 légicsapást és 12 rakétatámadást mértek ukrán területre az oroszok az elmúlt órákban.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.