TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Alapvetően a magánszemélyek újautó-vételeinek és az építőipar fellendülésének köszönhetően nőtt 2018-ban két számjeggyel, 700 milliárd forint közelébe a hazai lízingfinanszírozás. S a kedvezőbbé vált adózási szabályok, az MNB NHP Fix programja, valamint a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezménye is hozzájárulhat ahhoz, hogy az idén is hasonló mértékű legyen a növekedés.

A Magyar Lízingszövetség által vártnál nagyobb arányban, 13 százalékkal nőtt a magyarországi lízingpiac 2018-ban, s az új kihelyezések értéke 81 milliárd forintos gyarapodásnak köszönhetően megközelítette a 700 milliárd forintos határt – közölte Tóth Zoltán, a szövetség főtitkára. A piaci növekedés aránya 2008 óta a legmagasabb. Figyelemre méltó, hogy a kelet-közép-európai régióban csak Lengyelország tudott tavaly két számjeggyel bővülni.

Rákaptak a magánszemélyek az autólízingre Rákaptak a magánszemélyek az autólízingre

A növekedés motorját – nomen est omen – továbbra is a gépjármű-lízing adta, nevezetesen az új autók és kishaszongépek finanszírozása, amelyek immár az új kihelyezések több mint a harmadát, egészen pontosan a 35 százalékát tették ki. A tehergépjármű-lízing aránya 27, míg a mezőgazdasági és a flottalízingé 12-12 százalékra rúgott. Az építőiparé csak 4 százalék volt, mégis ennek a bővülése volt a másik jelentős tényezője a 2018-as javulásnak.

A gép, az agrárium, a flotta és a teherautó finanszírozásában immár a 2008 őszén kitört válság előtti volumeneknél tart a magyar piac – állapította meg Nyikos Katalin, a Lízingszövetség elnöke. Hozzátéve: a múlt év elején még óvatosságból 5 százalék körüli növekedést terveztek, de a magánszemélyek és a cégek lízingfinanszírozásra való igénye, valamint a beruházások felfutása miatt sikerült túlszárnyalni a várakozást.

Az önerő és a 2,5 millió forintos állami támogatás valószínűleg kevés lesz ahhoz, hogy a legalább 3 gyermekes családok egy minimum 7 személyes autót tudjanak vásárolni – kommentálta az mfor.hu kérdésére Tóth Zoltán az Orbán Viktor által vasárnap bejelentett, s július 1-jétől hatályos intézkedést. Kézenfekvő lehet a hiányzó forrás kiegészítése lízingből, ám a szövetség főtitkára még korainak tartotta megbecsülni, ennek milyen hatása lehet a lízingpiacra, mondván, a részletek még nem ismertek. Például az, hogy az állami kedvezményt csak új autó vásárlására lehet igénybe venni, vagy használtéra is. Egyebek mellett ennek tisztázása végett kezdeményezett a Lízingszövetség párbeszédet a kormányzati illetékesekkel.

A bejelentett intézkedések hatását ebben a cikkünkben elemeztük.

Különösen a magánszemélyek körében nőtt a lízing népszerűsége – emelte ki Pfandler Tamás, a szövetség elnökségi tagja. Miközben a piac szerepet vállalt az építőipari boom-ban. Az építőipari gépek finanszírozott összege rekordmértékben, 46 százalékkal, 26 milliárd forintra nőtt a magunk mögött hagyott évben, miközben az építőipari cégek 31 százalékkal növelték a beruházásaikat. Az eszközök és nehézgépjárművek finanszírozott összege 8 százalékkal ért el magasabb, 337 milliárd forintot meghaladó értéket 2018-ban az előző év azonos időszakához képest. Továbbra is stabil az agárgép-finanszírozás, amelynek mértéke 14 százalékkal, 82 milliárdra bővült. A termelőeszközöknél ugyan a kihelyezett összeg 5 százalékkal, 63 milliárdra csökkent, de így is jóval meghaladta a 2014-2016 közötti évek 45-48 milliárdos összegeit.

Az idén pedig a nyílt végű pénzügyi, valamint az operatív lízing díjai áfa-tartalmának az egyszerűsítése fokozhatja a lízingelési kedvet. Hasonló pozitív hatást várható a haszongépjárműveknél a jegybank NHP Fix programjának az elindulásától. 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.