<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az elmúlt hónapokban az energiaárak fékevesztett száguldásba kezdtek. Az olaj és a gáz tőzsdei jegyzése is sokéves rekordszintre ugrott, ez pedig világszerte meglökte az inflációt. A gazdasági növekedés szempontjából ugyan fájdalmas lehet, de a koronavírus-járvány újabb hulláma legalább az infláció esetén némi enyhülést hozhat.

Az ukrajnai háború miatt látványosan megugrott az energiahordozók ára. Az Európában irányadó Brent olaj ára például a harcok megindulása előtt 90-95 dollár között mozgott, majd a harcok megindulását követően pillanatok alatt 100 dollár fölé lendült. Március elején a legnagyobb pánikban a kurzus megközelítette a 140 dolláros szintet is, majd 120 dollár körül stabilizálódott az árfolyam. Most viszont ismét lejtőre került az olajár.

A nyugdíjasok tömegeit sújtja a pénzromlás. Fotó: depositphotos.comA nyugdíjasok tömegeit sújtja a pénzromlás. Fotó: depositphotos.com

Ennek hátterében a koronavírus áll. Sanghajt ugyanis hétfőtől két szakaszban lezárták, és felfüggesztették a tömegközlekedést a koronavírus-fertőzöttek kiszűrése érdekében, miután az esetek száma a járvány kezdete óta a legmagasabbra emelkedett a kínai városban. A lezárt városrészekben található cégeket arra szólítottak fel, hogy vagy folytassák a tevékenységüket átmenetileg zárt rendszerben - ilyen esetekben a dolgozók nem hagyhatják el a munkavégzés területét, és nem érintkezhetnek a munkatársaikon kívül mással -, vagy oldják meg, hogy a dolgozóik otthonról lássák el a munkájukat.

Az egyik legnagyobb kínai városban bevezetett korlátozások a piaci szereplőket is elgondolkodtatták, hiszen ennek várhatóan további hatásai lehetnek. Sokan arra számítanak, hogy akár más nagyvárosokban is karantént rendelhetnek el, ami nehézségeket okozhat majd a vállalatok működésében, továbbá korlátozza a mobilitást. A vállalatok alacsonyabb fokozatra állítása, és a közlekedés visszafogása pedig az olajkereslet visszaesését eredményezheti.

Emiatt hétfő reggel látványosan, 4 százalék feletti mértékben esett mind az amerikai WTI, mind pedig a Brent olaj árfolyama. Előbbi 110 dollár alá zuhant, míg a Brent árfolyama 113 dollárig csökkent. Mindez már csak azért is komoly fordulat, mert az elmúlt időszakban arról szóltak a hírek, hogy az OPEC csak lassabb mértékben fogja növelni a kínálatot. Ráadásul múlt pénteken pánikvásárlások is növelték az olaj árfolyamát, miután huti lázadók szaúdi olajlétesítmények ellen intéztek támadást. 

Jelenleg az orosz olaj piacra jutása, illetve annak importtilalma is kulcskérdés. Az elemzők becslése jellemzően napi 1-3 millió hordó között szór, szerintük ennyi orosz olaj eshet ki a piacról az Egyesült Államok és szövetségesei által Moszkvával szemben bevezetett gazdasági szankciók hatására.

A hétfői áresés ellenére az elemzők nem tartják valószínűnek, hogy a kurzus 100 dollár alá essen, mivel a globális kínálat csak szűkülni fog, ahogy az Oroszországból érkező kínálat csökken. Ezzel szemben várhatóan a kereslet még az újabb Covid-hullám ellenére sem fog olyan mértékben csökkenni, ami tartós és masszív áresést váltana ki.

Ugyanakkor, ha az olaj ára tovább csökkenne, az némileg mérsékelné az inflációs nyomást, amely részben a megugró energiaárakra vezethető vissza. Ezeknek ugyanis önmagukon túlmutató továbbgyűrűző hatása is van, hiszen minden termék és szolgáltatás előállítását drágítja, a vállalatok pedig aligha vállalják mindezt magukra, hanem továbbhárítják a fogyasztókra, ezzel is növelve az inflációt.

Amennyiben tehát az olaj ára esik, az ezen a problémán segíthet, ugyanakkor a koronavírus globális terjedés más módon okozhat problémát. Ebben az esetben ugyanis a gazdasági növekedés maradhat el a korábban várt mértéktől.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.