<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Komoly sikereket értek el az ukránok, de a keleti fronton továbbra is kritikus a helyzet. Megszavazták Amerikában a hatalmas segélycsomagot. Háborús összefoglaló.

A Harkivtól északkeletre napok óta zajló ukrán ellentámadás újabb sikert ért el. Az ukrán vezérkar bejelentése szerint csapataik visszafoglalták Pityomnyik városát, amely nagyjából félúton fekszik Harkiv és az orosz határ között.

„Sikereket érünk el a harkivi irányban, ahol folyamatosan szorítjuk vissza az az ellenséget és szabadítjuk fel a településeket” – közölte Olekszij Hromov tábornok.

A híd túl közel volt

Az ukrán erők megsemmisítettek egy orosz pontonhidat Bilohorivka közelében, a kelet-ukrajnai front egy fontos szakaszán. A közzétett képeken az is látszik, hogy az oroszok komoly páncélos erőket igyekeztek átjuttatni a Donyecen létesített hídon, az orosz járművek közül sok megsemmisült a közzétett képek alapján.

A térségben továbbra is heves harcok zajlanak, ugyanis ha az oroszok itt átkelnek a folyón, és tovább tudnak nyomulni déli irányba, elvághatják az ukrán védelem egyik fontos pontját, Szeverodonyeck városának nyugati összeköttetését, és jelentős ukrán egységeket fenyegetnének bekerítéssel. Kérdés, hogy a most megsemmisített hídon kívül még hány átkelési lehetőséget építettek ki az oroszok.

Robbanások Mariupolban

Az éjszaka is bombázták az Azovsztal acélművet. Az üzem területén még mindig kitartanak az ukrán védők, az oroszok egyelőre nem válaszoltak arra az ukrán javaslatra, hogy a sebesült azovsztali katonákat orosz hadifoglyokra cseréljék.

Mindkét fél használt tiltott kazettás bombákat

A Human Rights Watch jelentése szerint az oroszok többször is bevetettek ilyen lőszereket civil célpontok ellen. Több olyan esetet is dokumentáltak, amelyben az orosz erők ilyen bombákat vetettek be Csernyihiv, Harkov, Mikolajiv és Vuhledar városok lakott területein, kórházakat és lakóházakat lerombolva velük. Az orosz sereg legalább hatféle ilyen bombát használt.

Legalább egy esetben viszont azt is bizonyítottnak látják, hogy az ukrán oldalon is bevetettek ilyen bombát.

Jöhet a sosem látott méretű amerikai fegyver- és segélycsomag

Az amerikai képviselőház elfogadta a Biden elnök által benyújtott tervezetet a legújabb, 40 milliárd dollár értékű ukrán segélycsomagról. A javaslat ezután a szenátus elé kerül, és ha ott is kedvező döntés születik, az elnök aláírása után megkezdődhet a folyósítás.

Zelenszkij ukrán elnök ma éjszakai beszédében már előre köszönetet mondott a segítségért. Az ukrán vezető arról is beszélt, hogy részletes tervezet készült az orosz energiaszektor szankcionálására.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.