4p

Az idei évre vonatkozó vagyonnyilatkozatokat is a „régebbi”, szigorú szabályok szerint kell leadniuk a kiemelt közszereplőknek, de azért mellette egy kisebb könnyítés is belekerült – derül ki a szerda éjszakai Magyar Közlönyben kihirdetett salátatörvényből. Az új szabályok azt is előírják, hogy a vagyonnyilatkozatokat megvizsgálhatja az Integritás Hatóság is.

A vagyonnyilatkozati rendszer legfrissebb módosításának legfontosabb eleme, hogy a törvényben meghatározott kiemelt közszereplők

a szeptemberben „visszaszigorított” szabályok szerint már vagyonuk 2022. november 1-jei helyzetéről tesznek vagyonnyilatkozatot jövő év január 31-ig.

Emellett kikerült a törvényből az a táblázat, mely a mezőgazdasági ingatlanokat, konkrétan a termőföldet és erdőket részletezi.

Egy korábbi módosítás értelmében nem kell feltüntetni a vagyonnyilatkozatban azt az ingatlant, „amelyet a nyilatkozatot adó, illetve családtagja életvitelszerűen vagy tartós jelleggel lakhatás céljából használ”. A most kihirdetett törvény viszont annyiban szigorít, hogy

erre hivatkozva legfeljebb egy ingatlan feltüntetése lesz mellőzhető.

Fontos változás az is, hogy az új törvény felhatalmazza a frissen megalakult Integritás Hatóságot arra, hogy a kiemelt közszereplők vagyonnyilatkozatait vizsgálja, majd ezek alapján vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményezzen. Az eljárást a vagyonnyilatkozatot őrző szerv folytatja le, és a friss jogszabályi előírások alapján annak eredményéről köteles tájékoztatni az Integritás Hatóságot.

A törvény változásait a szerda éjjel megjelent Magyar Közlönyben hirdették ki.

Az igazságügyi miniszter az Európai Bizottság kérésére többször is módosíttatta az Országgyűléssel a vagyonbevallási rendszert. Fotó: Varga Judit / Facebook
Az igazságügyi miniszter az Európai Bizottság kérésére többször is módosíttatta az Országgyűléssel a vagyonbevallási rendszert. Fotó: Varga Judit / Facebook

A vagyonnyilatkozati rendszert idén nyáron „puhította fel” a kormánytöbbség. Ez nagyban hasonlított az európai parlamenti és a német vagyonnyilatkozati rendszerre, így például – a korábbi magyar szabályozással ellentétben – nem tartalmazta a családtagok vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségét. Emellett az érintetteknek a vagyoni helyzetről nem kellett beszámolniuk, csupán arról, hogy

 • a megbízatásukat megelőző három évben milyen foglalkozásuk, megbízatásuk, tagságuk volt;
 • a nyilatkozat leadásakor milyen (nem összeférhetetlen) rendszeres jövedelemadó-köteles tevékenységet végeznek;
 • milyen olyan (nem összeférhetetlen) alkalmankénti, díjazással járó tevékenységet végeznek, melyből évi 2 millió forintnál magasabb díjazás jár;
 • milyen (nem összeférhetetlen) gazdálkodó szervezetben vállaltak tagságot, tisztséget;
 • milyen gazdasági társaságban van meghatározó befolyást biztosító tulajdoni hányaduk;
 • milyen egyéb juttatásokat kapnak;
 • milyen egyéb pénzügyi érdekeltségeik vannak.

A tevékenységeket jövedelemkategóriánként kellett volna besorolni, és megszűnt volna az évenkénti bevallási kötelezettség, új vagyonnyilatkozatot az érintettnek csak akkor kellett volna tennie, ha változás állna be.

A vagyonnyilatkozati rendszer korábbi, szigorúbb szabályainak visszaállítására annak a csomagnak a részeként került sor, melyet az uniós források elérhetővé tétele érdekében nyújtott be Varga Judit igazságügyi miniszter. Mint arról beszámoltunk, az Európai Bizottság a kondicionalitási eljárásban az idén nyáron gyakorlatilag teljesen kiüresített vagyonnyilatkozati rendszer szigorítását is feltételül szabta.

A bizottsági kérésre elfogadott szigorítás értelmében

 • ismét le kell adni a családtagok – nem nyilvános – vagyonnyilatkozatait is;
 • ismét része lesz a bevallásnak az ingatlan, ingóság;
 • fel kell tüntetni az értékpapírok, bankszámlák, pénzkövetelések értékét;
 • nyilatkozni kell a fennálló tartozásokról.

Emellett a törvény fenntartotta a jövedelemkategóriánként felsorolt bevételi források rendszerét is.

Csakhogy volt egy fontos kiskapu, ami a vagyonnyilatkozatok évenkénti összehasonlítását lehetetlenné tette volna:

a 2022. december 31-i állapotokat tükröző nyilatkozatokat még a fellazított, augusztus 1-től október 31-ig érvényes, „puha” szabályok szerint kellett volna megtenni.

Ezt a kiskaput zárta be a most kihirdetett törvény, azaz országgyűlési képviselőknek és családtagjaiknak, a Gazdasági Versenyhivatal és Versenytanács, a Médiatanács, az Állami Számvevőszék, a köztársasági elnök, az Alapvető Jogok Biztosa Hivatala, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság, az Alkotmánybíróság, az ügyészség, a Költségvetési Tanács, a Nemzeti Választási Iroda, a Magyar Nemzeti Bank, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága, a Közbeszerzési Tanács vezetőinek és családtagjaiknak, valamint a közigazgatás politikai felsővezetőinek és családtagjaiknak jövő év elején is úgy kell vagyonnyilatkozatot tenniük, mint most év elején.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!