<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa a mai ülésén nem változtatott a 0,6 százalékos jegybanki alapkamaton és a többi kondícióhoz sem nyúlt. Az okokat a jegybank vezetése - Matolcsy György elnökkel az élen - a 15 órakor kezdődő online sajtótájékoztatón ismerteti, ahol egyúttal azt is megtudhatjuk meg, módosít-e a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a GDP-re és az inflációra három hónappal ezelőtt adott prognózisán.

Sem a július óta változatlan, 0,6 százalékos jegybanki alapkamathoz, sem a többi kondícióhoz sem nyúlt a Monetáris Tanács mai ülésén. Így az egy napra a kereskedelmi bankok által az MNB-nél elhelyezett betétek kamata is negatív, -0,05 százalék maradt, az egynapos és egyhetes fedezett hiteleké pedig 1,85 százalékos. A másik jegybanki betéti eszköz, az egyhetes kamatáról (ez jelenleg 0,75 százalék) az MNB igazgatósága szokott dönteni, a Monetáris Tanács ülését követően két nappal, vagyis annak eredményét csütörtökön ismerhetjük meg.

A tanács mai döntése megfelel a piaci várakozásoknak. A Matolcsy György vezetésével 15 órakor kezdődő online sajtótájékoztatón megismerhetjük az indoklást, ugyanakkor a csütörtökön nyilvánosságra hozandó újabb - mindig háromhavonta frissített - inflációs jelentés talán két legfontosabb adatát is: magának az inflációra, valamint a bruttó hazai termék (GDP) alakulására adott jegybanki prognózist. (Az aktuális előrejelzéseket ebben a cikkünkben idéztük fel.)

Ha a hónap negyedik keddje, akkor kamatdöntés. Fotó: MTI
Ha a hónap negyedik keddje, akkor kamatdöntés. Fotó: MTI

Az Equilor Befektetési Zrt. ma reggeli hírlevelében arra hívta fel a figyelmet, hogy több felfelé mutató kockázat jelentkezett az elmúlt időszakban az inflációs kilátásokban, melyre kitérhet a jegybanki vezetés, illetve a Monetáris Tanács közleménye. Eszerint az olaj árfolyama jelentős mértékben emelkedett, a legutóbbi, decemberben megjelent inflációs jelentésben még 50 dollár alatti olajárfolyammal számolt a jegybank, míg az irányadónak számító, északi-tengeri Brent hordónkénti jegyzése múlt héten, a legfrissebb kiadvány elkészítésének időpontjában 65 dollár volt. (Néhány nappal korábban tartózkodott ennél magasabb szinten, 70 dollár felett is, azt követően azonban korrigált, s jelenleg már 62 dollár körül tanyázik.)

Ugyanakkor a legutóbbi inflációs jelentés óta a forint árfolyama is gyengülni kezdett, mely szintén felfelé mutató tényező az importtermékek árára, így a teljes inflációra vonatkozóan - mutat rá az Equilor. Meglátása szerint a legrugalmasabb eszköz továbbra is az egyhetes betéti tender kamatszintje, melyet a forint árfolyamának további, jelentős gyengülése esetén módosíthat a jegybank igazgatósága a jelenlegi 0,75 százalékról 0,9 százalékra, de erre várhatóan a mai közleményben nem lesz konkrét utalás. 

A forint viszonylagos nyugalomban kezdte a napot, az euróval szembeni árfolyama a 366-as szint felett lebegett. Onnan ugyan fél 11 magasságában egészen a 367 forint közelébe ment fel az uniós pénz egysége, ám később relatíve nagyot erősödött, a napi csúcspontján a 366-as szint alá is benézett, s az árfolyam a kamatdöntés 14 órás ismertetése előtt már nem változott érdemben.