2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Interjút adott a volt miniszterelnök, amiben elmondta azt is, mit érdemes megőrizni az Orbán-kormány művei közül, mi a választás tétje és milyen esélyei vannak az ellenzéknek.

A választás tétje: Ausztria vagy Fehéroroszország felé indulunk?

Bajnai Gordon 2017 óta a világ egyik vezető pénzügyi tanácsadó cégének az infrastruktúra-finanszírozó részét vezeti Londonban. A volt miniszterelnök a HVG-nek adott interjút, amelyben beszélt Márki-Zay Péterről is. Az ellenzék közös miniszterelnökjét egy világos felhatalmazással rendelkező, jól kommunikáló és erkölcsileg kikezdhetetlen vezetőnek tartja; 2010 óta ez a legnagyobb lehetőség a kormány leváltására, ami még így is Dávid és Góliát küzdelmének tűnik.

Bajnai a következő választás tétjéről azt mondta:

a következő négy évben eldől, hogy Ausztria vagy Fehéroroszország irányába fejlődünk-e tovább, a polgárosodás vagy a hűbériség útját választjuk.

Az oktatás állapota a legnagyobb kudarc

További európai integrációt sürget: ezen belül közös védelmi politika, a közös piac érdekeinek keményebb külső képviselete, új belső finanszírozási szabályok, az energia közös beszerzése szükséges szerinte. Az uniós alkupozíciónk viszont épp most került mélypontra.

Fotó: Facebook / Bajnai Gordon
Fotó: Facebook / Bajnai Gordon

Az Orbán-kormány megőrzendő művei közül példaként a munkát terhelő adók csökkentését, a lakossági devizahitelek kivezetését, a hadsereg modernizációját vagy a Kossuth téren található Trianon-emlékművet említette Bajnai Gordon. Legsúlyosabb kudarcnak pedig az oktatást tartja: az oktatás teljesítménye a korábbi közepesről is drámaian leromlott, minden második tanár 50 év feletti. A pedagógusok fizetése csak az átlagbér felét éri el, míg az előző kormányváltáskor még közelítette a 70 százalékot, és az is nagyon alacsony volt - mondta.

Nálunk nem felrobbanni, hanem összeomlani szoktak az ilyen rendszerek – akkor, amikor elfogy körülöttük a levegő. Mostanában mintha épp ez történne – mondta a korábbi miniszterelnök. A teljes interjút az előfizetéssel rendelkező olvasók itt olvashatják.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!