<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az Adria nem drágább és nem veszélyesebb, mint a Balaton, sőt a tengernél valamivel kedvezőbb áron lehet nyaralni, de a magyarok többsége mégis a Balatonnál köthet ki.

Összességében elég nehéz érveket találni amellett, hogy az ember a Balatont válassza az Adriai-tenger helyett. Az egyetlen előnynek nevezhető tényező, hogy közelebb van, bár egy nyári utazás esetében sokak inkább a "minél messzebb Magyarországtól" elvet követik, tehát a Balaton közelsége sem feltétlenül előny.

A Balatonnál idén nyárra készül el számos panzió, apartman felújítása a Magyar Turisztikai Ügynökság által kiosztott vissza nem térítendő állami támogatásokból, emiatt még drágább lett a szállás. Tavaly nyáron pedig ugye főleg azért volt tele a Balaton, mert a tömegek a koronavírus-járvány miatt és a kormány tanácsára a hazai nyaralást biztonságosabbnak ítélték, mint az Adriát.

Nem drágább az Adria a BalatonnálNem drágább az Adria a Balatonnál

Ez akkor sem volt feltétlenül igaz, most viszont biztos, hogy gyakorlatilag semmilyen különbség nincs vírus-biztonság terén Magyarország és Horvátország között. Vagy ha van, akkor inkább Magyarország a veszélyesebb. Horvátországban a járvány kezdete óta 356 181 fertőzöttet találtak, Magyarországon pedig 804 987-et, de a horvátok csak négymillióan vannak, így lakosságarányosan nagyjából egálban vagyunk. 

Lapunk megpróbálta feltérképezni a koronavírus-járvány utáni piacot, minden esetben 2 fővel és háromcsillagos szállodával kalkuláltunk és bár természetesen lehetnek eltérések, azt a következtetést vontuk le, ha augusztusban utaznánk el nyaralni egy hetet, akkor az Adria olcsóbb lenne.

A booking.com segítségét vettük igénybe, és a Balatonnál a balatonszemesi Wellness Hotel Szindbádnál nehezen lehetne jobb mércét találni: háromcsillagos, kinézetre és állagra is átlagosnak mondható. Nos, ha augusztus 7-14. között itt szeretnénk egy szobát két főre reggelivel, akkor az 365 ezer forintba kerülne. A KSH adatai szerint Magyarországon a bruttó átlagkeresetek 400 ezer forint körül vannak, tehát egy hét Balaton egy átlagos hotelben talán éppen kijön egy átlagkeresetből (illetve fél havi átlagkeresetből, ha mindkét vendég dolgozik). Ehhez persze még hozzájön, hogy például a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója, Güller Zoltán egy interjúban 1500 forintba kerülő balatoni lángosról is beszélt. Persze 200 ezer forintért is lehet kapni egy teljesen normális szobát egy panzióban egy hétre, míg a felső kategória mintegy félmillió forintnál van.

Horvátországban sokak kedvence Rovinj és környéke, ezért ebben a régióban kerestünk szállást, szintén augusztus 7-14. közötre, két főnek reggelivel az árban. 

A Hotel Pineta egy Vrsarral szemközt lévő dombon helyezkedik el, és a városra, a vízpartra, valamint a környező szigetekre nyújt kilátást. A szálloda beltéri és kültéri medencékkel, valamint napernyőkkel és napozóágyakkal várja vendégeit. A wifi ingyenes a szálláshelyen

- szól az egyik teljesen szép szálloda leírása. Itt 339 ezer forintba kerülne egy hét, tehát olcsóbb, mint Balatonszemes, és nem a Balatonban, hanem a tengerben lehetne fürödni. Összességében 300-400 ezer forint között szórnak az átlagos adriai szállodák.

Aki nem szereti a tömegszállásokat, azok kedvéért megnéztük, hogy az airbnb.hu oldalon mennyiért tudnánk saját apartmant foglalni. Egy teljesen klasszikus, alap apartman Balatonlellén 30 ezer forintba kerülne éjszakánként. Badacsonytomajon pedig egy teljes lakást 39 ezer forintért kapnánk meg. Az Adrinál továbbra is Rovinj volt a célpont: egészen pazar ajánlatokat lehet találni. Például egy villaépületben egy felújított teljes lakás 28 ezer forintba kerül. Kismillió lehetőség közül lehet választani, és a legtöbb a 20-30 ezer forint közötti sávban mozog. Tehát összességében itt is nagyjából egál a helyzet vagy inkább az Adria az olcsóbb.

Ennek ellenére tízből hét magyar belföldön utazik idén - derült ki a Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából a Századvég Alapítvány által készített felmérésből. A megkérdezettek háromnegyede nyáron utazna, legtöbben a Balatonra, a Mátra-Bükk térségbe, vagy Budapest környékére.

Az utazási kedv élénküléséhez nagyban hozzájárul a SZÉP Kártya megemelt keretösszege is, a megkérdezettek harmada (32 százalék) használja ezt a fizetőeszközt turisztikai utazásai során. Külföldi utazási tervekről a válaszadók 37 százaléka nyilatkozott, leginkább Európa országait keresnék fel, Horvátország és Ausztria a fő desztinációk.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.