4p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Sorra adja el az állam a Balaton-parti ingatlanokat befektetőknek. Most éppen a siófoki Hotel Móló új tulajdonosára derült fény.

Még május közepén derült ki, hogy sikeres volt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. árverése, ahol 1,5 milliárd forintért vitte el egy licitáló az állami tulajdonban lévő Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) által eladásra meghirdetett siófoki Hotel Mólót. Eddig nem lehetett tudni, hogy ki a vevő, mert a siófoki önkormányzatnak és a magyar államnak is elővásárlási joga volt az ingatlanra, ezzel azonban nem éltek, így a Bahart sokadik kérdésünkre elárulta, hogy kit rejt az ismeretlen licitáló.

A Hotel Mólót az Azúr Szórakoztatóközpont Szabadidő Szolgáltató Kft. vásárolta meg

- válaszolta lapunknak a hajózási cég.

Minden eladó a Balatonnál A kép illusztráció (forrás: pixabay.com)
Minden eladó a Balatonnál A kép illusztráció (forrás: pixabay.com)

Az állam 2019-ben került a Bahart tulajdonosai közé, majd 2019. augusztusban egy 6,6 milliárd forintos tőkeemeléssel elérte, hogy többségbe kerüljön, így a tóparti tulajdonos önkormányzatok érdemben már nem tudnak beleszólni a társaság működésébe. A hajózási társaság a koronavírus-járványra hivatkozva pedig úgy döntött: eladja több balatoni ingatlanát. Sikeresen eladták a balatonboglári Sellő kempinget és a balatonszemesi Hattyú kempinget is 1-1 milliárd forintért, így összesen a siófoki Hotel Móló 1,5 milliárd forintos eladásával mintegy 3,5 milliárd forintot kerestek összesen.

Mindhárom vevő ismert ingatlanbefektető. A balatonboglári kempinget a kecskeméti Terebezd Trade Kft. szerezte meg az MNV árverésén szintén. A cég mögött a milliárdos forgalmú, kecskeméti Horváth Építőmester Zrt. áll. A balatonszemesi kempinget a Nagygyörgy Tibor által tulajdonolt Biggeorge Property Zrt. ingatlanfejlesztő érdekkörébe tartozó ingatlanbefektetési alap szerezte meg. Nagygyörgy Tibor leginkább az Otthon Centrum cégcsoport tulajdonosaként ismert, de a fent jelzett ingatlanfejlesztő cége is egyre erősebb. A siófoki Hotel Mólót megvásároló Azúr Szórakoztatóközpont Kft. is jelentős szereplője az ingatlanos piacnak.

A cég tulajdonosa Kolarics Gergely, tavaly 1,3 milliárd forintos forgalom mellett 164 millió forintos nyereséggel zártak. Kolarics Gergely több másik cégben is tulajdonos, például a MoMDeluxe Kft.-ben, ahol Molnár György István a társtulajdonos. Ő pedig már igazi építőipari nagyágyú, hiszen ő a tulajdonosa a Molnárbeton Betongyártó Kft.-nek. A cég évek óta szárnyal: a 2019-es 9,6 milliárd forintos forgalmat 2020-ban sikerült 11 milliárd forintra hízlalni, míg a profit mindkét évben 1,3 milliárd forint volt. A Molnárbeton pedig 2016-ban közös céget alapított MCM Beton néven a Garancsi István milliárdos nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó Market-csoport egyik tagjával, a Moratus Szerkezetépítő Kft.-vel.

Jó vásárnak tűnik a Hotel Móló, hiszen egyrészt remek helyen található, másrészt az állapota is teljesen rendben van.

A Hotel Móló*** Siófok egyik legszebb részén, közvetlenül a vízparton, a vitorláskikötő szomszédságában található.  A szálloda 37 darab kétágyas, zuhanyzós, +1 főre pótágyazható szobával várja a kedves vendégeket. Minden szoba erkélyes, kilátással a Balatonra vagy a parkolóra, TV-vel, ingyenes WiFi szolgáltatással, hűtőszekrénnyel és hajszárítóval felszerelt. A kellemes pihenést szolgálja a szálloda saját strandja (vízmélység 180 cm), egy kültéri gyerekmedence, a drink bár és a közeli wellness centrum

szól a hotel bemutatkozása.

Még az árverési hirdetményből derült ki, hogy a hotel üzemel - a koronavírus-járvány miatt bezárt és május 28-án nyitott ki -, az ingatlan bérlőjének pedig 2025. december 31-ig érvényes szerződése van. A szálloda a Service 4 You Kft. szállodái közé tartozik.

A siófoki székhelyű Azúr Szórakoztatóközpont nagyon aktív a környéken, a szállodától néhány méterre, a magyarepitok.hu cikke szerint a siófoki kikötő feltöltött részénél építenek egy több mint 1300 négyzetméteres, négy emeletes épületet. Tavaly nyáron a cégről több cikk is született azzal kapcsolatban, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat vihar-előrejelző obszervatóriuma tőszomszédságába tervezett társasház-beruházás veszélyezteti-e a meteorológiai mérések pontosságát.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!