<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		
mfor.hu

Kovács Sándor fideszes országgyűlési képviselő barátja tulajdonában áll az a cég, amelyik az egyik nagy kedvezményezettje a választókerületbe érkező vissza nem térítendő európai uniós támogatásoknak, illetve az azokhoz tartozó közbeszerzéseknek. A nyírségi tendereken taroló vállalkozás tulajdonosa ráadásul üzlettársa a kormánypárti politikus feleségének - írta a 24.hu.

Kovács Sándor lakhelye az alig ötszáz lelkes Géberjén, ahol tíz éven át volt polgármester, jelenleg pedig fia vezeti – szintén fideszes színekben – a települést. A fideszes politikus 2007-ben hozta létre a községben a „Jót s Jól” a Szatmári Kistérségben Egyesületet. A főként megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató egyesület azóta hatalmasra nőtt, egyes, klasszikusan önkormányzati feladatokat is ellát, és számos turisztikai beruházást is bonyolít a környéken.

Kovács Sándor éveken át volt az egyesület elnöke, majd a vezetést átadta feleségének, ám – mint az a helyszínen kiderült –, továbbra is rajta tartja a szemét a „Jót s Jól” beruházásain. A 24.hu ottjártakor olyan lelkesedéssel kalauzolt végig bennünket az egytől egyig zárva tartó, uniós pénzből épült látnivalókon, mintha csak saját birtokait mutatta volna be.

2017-ben például arra nyert csaknem 170 millió forintot a „Jót s Jól” egyesület, hogy a központjukként működő nappali foglalkoztató intézményt bővítsék. A beruházásra 2018-ban kiírt – hivatalosan nyílt, valójában meghívásos – közbeszerzési eljárásra egyetlen cég jelentkezett, a GÉ-65 Mérnökiroda Kft., ami így gond nélkül meg is nyerte a pályázatot.

Csakhogy az egyedüliként induló győztes cég tulajdonosa és a pályázatot kiíró egyesült vezetője – Kovács Sándor felesége – ekkor már két éve üzlettársak voltak egy közös tulajdonú ingatlankezelő vállalkozásban, a Gakoma Kft.-ben.

A GÉ-65 Mérnökiroda Kft. tulajdonosa Galambosi Csaba. A társaság akkor is sikeres tudott lenni, amikor az egyesület arra nyert brüsszeli forrást, hogy foglalkoztató épületeket alakítson ki a szomszédos Fülpösdarócon és Nagyecseden. Igaz, erre a közbeszerzésre egy másik céget is meghívtak versenytársnak.

Arról, hogy a közbeszerzési siker nem összeférhetetlen-e azzal, hogy Galambosi a fideszes képviselő feleségének az üzlettársa, személyesen kérdezték meg Kovács Sándort Géberjénben, aki azt közölte, nem gondolják annak, de

az összeférhetetlenség megszüntetésére megindultak a tárgyalások.

Noha ez az állapot a cégadatbázis szerint négy éve fennáll, a jelek szerint csak a 24.hu érdeklődésére vált kényelmetlenné. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.