TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
mfor.hu

Az előző hónapokhoz képest jóval szerényebben nőtt a hazai kiskereskedelmi üzletek forgalma májusban. 

Májusban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 3, naptárhatástól megtisztítva 2,6 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a friss adatokat a Központi Statisztikai Hivatal.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 1, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 4,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 0,8 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. 2019. január–májusban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 5,8 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Májusban az előző év azonos időszakához viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalmának volumene 2,6 százalékkal nőtt.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 1 százalékkal bővült. Az élelmiszer-kiskereskedelem 75 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 2,2 százalékkal emelkedett, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 3 százalékkal csökkent.

 

 

 

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 4,8 százalékkal nőtt. Növekedtek az eladások az iparcikk jellegű vegyes (8,0%), valamint a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer-üzletekben (2,7%). A bútor-, műszakicikk-üzletekben nem változott, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk- (–1,7%), a textil-, ruházati és lábbeli- (–2,1%), illetve a használtcikk-üzletekben (–7,1%) pedig csökkent a forgalom volumene.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 5,8%-kal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 38 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 0,8 százalékkal nőtt.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 13 százalékkal emelkedtek.

Botlás vagy új trend?

Az adat erősen kétségbe vonja az idei év elején látott dinamikus növekedés fenntarthatóságát, miközben beleillik a 2018 eleje óta tapasztalt lassuló trendvonalba - közölte Virovácz Péter, az ING szenior elemzője az adatokra reagálva. 

Mint írja, a második negyedévben a fogyasztás növekedése ezek után szinte biztosra vehető, hogy gyengébb lesz, így a GDP-bővülés üteme is jelentős lassulást szenvedhet el. Könnyen lehet, hogy már az új lakossági állampapír megtakarításra gyakorolt pozitív (és a fogyasztásra gyakorolt negatív) hatását látjuk. Ennek megítéléséhez azonban további adatok szükségesek.

Azt, hogy egy általános lassulásról van szó és nem csupán egyedi hatásról, az is alátámasztja, hogy minden főbb kiskereskedelmi szegmensben jelentősen mérséklődött a növekedés üteme. Az élelmiszer-kiskereskedelem 1 százalékos mutatója nagyjából várható volt a húsvéti roham elmúlása után, ám a nem élelmiszerjellegű termékeket áruló üzletek forgalomnövekedése csupán 4,8 százalékos volt éves bázison. Egészen 2016-ig kell visszanyúlnunk az időben, hogy hasonlóan lassú növekedési ütemet lássunk. Emellett az üzemanyagtöltő állomások forgalma is mindösszesen 0,8 százalékkal bővült, ami 6-7 éve nem látott gyenge teljesítmény.

A nagy kérdés tehát az - véli az elemző -, hogy a májusi adat csupán egy botlás volt vagy egy új trend kezdete, köszönhetően a megtakarítások drasztikus felfutásának. Ezen múlik ugyanis, hogy milyen mértékben fékezhetett a gazdaság a második negyedévben, mert a lassulás szinte már tény, csak annak mértéke a kérdéses.

Mi adhat lökést?

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője úgy látja, idén a reálbérek növekedése elérheti a 6,5 százalékot, így folytatódhat a kiskereskedelmi forgalom dinamikus növekedése, azonban ennek mértéke 5,5 százalékra lassulhat a tavalyi 6,5 százalékos forgalombővülés után. 

A kiskereskedelemnek további lökést adhat az új lakások idén és jövőre várható átadási hulláma, valamint a családvédelmi akcióterv is. A háztartások ugyanakkor nem csupán a kiskereskedelemben növelik fogyasztásukat, így a vendéglátás, belföldi turizmus, szabadidő, szórakozás, valamint egyéb szolgáltatások területén is jelentős növekedésre lehet számítani. Az új autó regisztrációk pedig az első hat hónapban 5,4 százalékkal emelkedtek, noha tavaly szeptembertől az új károsanyag-kibocsátás méréséi szabályozások (WLTP) bevezetése miatt több modell eltűnt a kínálatból, ami átmeneti visszaesést okozott a forgalomba helyezések számában. 

A minden ágazatban jelentkező munkaerőhiány miatt a bérek növekedési üteme meghaladhatja a várakozásokat, ami a fogyasztás, valamint a kiskereskedelmi forgalom még gyorsabb növekedését eredményezheti - közölte Suppan.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.