Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Wéber Balázs Wéber Balázs

Elemzők sorra korrigálják lefelé GDP-előrejelzésüket a második hullám nyomán elrendelt korlátozások miatt. A mostani zuhanás ugyanakkor kisebb lehet, mint az első hullám idején.

A Financial Times (FT) által megkérdezett szakértők szerint az eurózóna gazdasága a korábban jelzettnél nagyobb mértékben, 2,3 százalékkal zuhanhat a negyedik negyedévben az elmúlt hetekben Németországban, Franciaországban és más országokban bejelentett részleges vagy teljes karanténok miatt, írja laptársunk, a Privátbankár.hu.

(Illusztráció. Pexels/Carlos Pernalete Tua)(Illusztráció. Pexels/Carlos Pernalete Tua)

Az FT, amely összesen 18 közgazdászt kérdezett meg vezető bankoknál és gazdaságkutató intézeteknél, azt jósolja, hogy egy kivételével az eurózóna összes gazdasága zsugorodni fog az utolsó három hónapban. A legtöbb európai országban korábban még növekedést jeleztek előre év végére, a harmadik negyedévben pedig – a nyári lazítások miatt – még rekordmértékű,12,7 százalékos visszapattanást könyvelhettek el.

Bár a feldolgozóipar kilátásai még relatív jók maradtak, az annál sokkal nagyobb szolgáltató szektorban, amelyet közvetlenül érintenek az új korlátozások, visszaesés várható. Ez pedig valószínűleg ismét negatív tartományba húzza majd az eurózóna gazdaságát

- véli Christian Keller, a Barclays vezető közgazdásza.

Igaz, a szigorítások általában kevésbé drasztikusak, mint tavasszal, a járvány első hulláma idején,

ráadásul a cégek most már felkészültebbek a rendkívüli helyzetre: van már tapasztalatuk abban, hogyan lehet átvészelni ezt az időszakot.

A feldolgozóipar ellátási láncai például relatív sértetlenek maradtak, az export pedig növekszik.

Emiatt elemzők várakozása szerint a negyedik negyedéves visszaesés kisebb lesz, mint az első félévben, amikor 15 százalékkal zuhant az eurózóna GDP-je.

További részletek a Privátbankár.hu cikkében.  

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.