<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Idén már meg sem hirdették a keretet.

Eredetileg 100 millió forintot különítettek el a 2018-as büdzsében a költségvetési előrejelzések pontosságának javítására, de mint a most benyújtott zárszámadási törvényjavaslatból kiderül, erre végül egy forintot sem kellett költeni, vélhetően azért, mert a fejezetek nem teljesítették a követelményeket. Ezt egyébként megjósolta a pénzügyminiszter, Varga Mihály az mfor-nak adott interjúban 2017 májusában.

Varga Mihály pénzügyminiszter (Fotó: Bánkuti András)Varga Mihály pénzügyminiszter (Fotó: Bánkuti András)

Ebben az interjúban rákérdeztünk a 100 millió tételre, amiről a pénzügyi tárca vezetője az alábbiakat mondta:

"Igen, van egy ilyen előirányzat, lehet, hogy meg is marad a jövő év végéig. Van egy olyan kezdeményezésünk a tárcák felé, hogy ha a tervezettnek megfelelően gazdálkodnak, akkor plusz támogatást tudunk számukra biztosítani. Ez egy formája az ösztönzésnek. Azt szeretnénk elérni, hogy a minisztériumok sokkal feszesebb gazdálkodás szerint működjenek, mert azzal megkönnyítik a költségvetési tervezhetőségét és kontrollját. A lényeg, hogy havi szinten várnánk tőlük jelentést az év egészére vonatkozóan, így hamarabb látnánk az éves egyenleg teljesítésének esélyét. Az ötlet frissességének tudom be, hogy egyelőre nem tapasztalni a minisztériumok lelkesedését."

Vagyis Varga Mihály nem sok reményt fűzött ahhoz, hogy a fejezetek fel tudják használni első körben az előirányzatot, és ebben igaza is lett. Olyannyira, hogy a következő, 2019-es költségvetésben már nem is szerepel ilyen sor a tárca fejezetében.

Ami egyébként a 2018-as keretet illeti, első olvasatra azt hihetnénk, hogy a fejezetek szinte maradéktalanul felhasználták az összeget. A főkötetben ugyanis azt látni, hogy a 100 milliós előirányzatból végül 99,4 milliós lett, amit el is költöttek.

A Pénzügyminisztériumról (PM) szóló fejezeti kötetből aztán kiderül, hogy mégsem a megcélzott költségvetési szervek kapták a pénzt, hanem más célra fordították: a PM fejezetet terhelő befizetési kötelezettség teljesítésére ment el a 99,4 millió forint. Egyben azt is rögzítik ebben a részben, hogy a fejezetek részére 2018. évben kifizetés nem történt. Azt nem részletezik, hogy az átcsoportosításnak mi volt az oka - már látszott, hogy nem teljesülnek a feltételek, vagy másra kellett a pénz - mindenesetre a pénzügyminiszter idézett nyilatkozata alapján az előbbinek van nagyobb valószínűsége.

Azt nem közölte a pénzügyi tárca, hogy milyen kritériumrendszert állított fel a fejezeteknek. A költségvetési beszámolókban az látjuk, hogy 2018-ban a központi alrendszerben a 18 751 milliárd forintos bevételi előirányzathoz képest a teljesítés 19 922 milliárd forint lett, míg a kiadások az előirányzott 20 112 milliárd forinthoz képest 21 374 milliárdra emelkedtek. A bevételek többlete miatt biztos nem kell szégyenkezniük a költségvetési tervezésben közreműködőknek, a kiadásoknál már inkább lehet ok erre, bár a Fidesz-kormányra jellemző, hogy év közben dönt a büdzsé keretszámait érdemben befolyásoló intézkedésekről.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.