<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		
mfor.hu

Az eddig is a legnagyobb esélyesének tartott olajcsoport valóban adott be jelentkezést a hazai szemétkezelést 35 évre meghatározó pályázat első fordulójának csütörtöki határidejéig. Társakat is bevonhattak, amelyek között állami cégek is lehetnek.

A Mol adott be jelentkezést az országos hulladékkoncessziós kiírás első fordulójának csütörtöki beadási határidejéig - erősítették meg a Népszavának az olajcégnél. Megfogalmazásuk szerint lépésükkel azt erősítették meg, hogy terveznek indulni a hulladékkoncesszióért. Kétségtelen: a Rogán Antal-féle Miniszterelnöki Kabinetirodához tartozó Nemzeti Koncessziós Iroda augusztus 12-i kiírása szerint az első forduló csak egy fajta előminősítés. Igaz, a tényleges pályázaton már csak az itt kiérdemesült cégek indulhatnak - írja a lap.

A 2023 közepétől a hazai hulladékipar nagy részét 35 évre egy cég kezébe csatornázó, a Fidesz korábbi elveivel látszólag ellentétes, tavaly óta több részletben napvilágra kerülő elképzelések komoly hullámokat vetettek. Sokak szerint a - közben részint Alaptörvény-ellenesnek bizonyuló - pontokat a kormány egyenesen a Molra szabta. Az olajcég az elmúlt hónapok során udvarias távolságtartással, következetesen annyit erősített meg, hogy vizsgálja a jelentkezés lehetőségét.

A pályázat megjelenése után szakértők arra jutottak, hogy a Mol önmagában valószínűleg nem felel meg a feltételeknek. Ezt a feltevést látszott alátámasztani a csak a pályázati kiírásban megjelenő "közös részvételi" lehetőség is. Bár a Molnál a Népszava kérdésére, hogy egyedül vagy társakkal jelentkeztek-e, nem válaszoltak, iparági hírek szerint másokkal közösen pályázhattak. Eme társjelöltek közé tartozik a kukadíj számlázását és visszaosztását öt éve - komoly feszültségek mellett - végző, kukaholdingnak nevezett, állami Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV), a 28 leányvállalatán keresztül az ország több térségében kukaürítést végző, szintén állami Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató (NHSZ) Kft., illetve az önkormányzati és magánhátterű, az elmúlt évek nagyarányú felvásárlásai nyomán immár szintén közel kétmillió hazai háztartást ellátó Vertikál is - írta a Népszava.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.