2p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A korábbi bejelentésével összhangban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa nem változtatott a 13 százalékos jegybanki alapkamaton. Az indoklást szokás szerint Virág Barnabás MNB-alelnök 15 órakor ismerteti.

Az MNB monetáris tanácsa mai ülésén nem változtatott, így az alapkamat maradt 13 százalék.

A döntés összhangban van Matolcsy György szeptember végi bejelentésével, miszerint a 2021 júniusától tartó, még 0,6 százalékos irányadó rátánál elkezdett kamatemelési ciklust befejezik. Azóta a mai az első alkalom, amikor a Monetáris Tanácsa változatlanul hagyta az alapkamatot.

Matolcsy György betartotta, amit megígért. Fotó: MTI/Soós Lajos
Matolcsy György betartotta, amit megígért. Fotó: MTI/Soós Lajos

A forint a kamatdöntés napján az utóbbi időben megszokott heves mozgását mutatta, például az euróval szembeni árfolyama a reggeli 414 feletti szintről délután háromnegyed 1 felé megközelítette a 410 forintot, hogy aztán a döntés nyilvánosságra hozatala előtti percekre visszagyengüljön, 412 fölé.

Az MNB ugyanakkor nem nézi tétlenül az infláció növekedését - amelynek éves mértéke szeptemberben átlépte a 20 százalékot (egészen pontosan 20,1 százalék lett), s a jegybanki várakozások szerint még magasabban, 22-23 százalékon tetőzhet az idei év végén, illetve a jövő év elején. Hogy ennél ne menjen még feljebb, azt az MNB kamatemelés helyett egyéb monetáris eszközökkel kívánja megakadályozni, eleget téve egyúttal Orbán Viktor kérésének, aki október 14-ei Kossuth rádiós interjújában Matolcsy Györgyöt megkérte, Varga Mihályt viszont utasította arra, hogy 2023 végére a felére csökkentsék az inflációt, ami azt jelentené, hogy a ráta 10 százalék környékére esne.

Ennek érdekében az MNB még a kormányfői interjú napján bevezette az egynapos betéti tendert, amely arra szolgál, hogy a kereskedelmi bankok fölös szabad pénzeszközeikből minél többet helyezzenek el a jegybankba. Ezt az MNB viszonylag magas, évi 18 százalékos kamattal ösztönzi. Ezek állománya hétfőn 3362 milliárd forintot tett ki.

Az MNB főbb monetáris kondíciói tehát az alábbiak: 

  • jegybanki alapkamat: 13 százalék
  • O/N jegybanki betét kamata: 12,5 százalék
  • O/N fedezett hitel kamata: 25 százalék.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!