5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Afganisztán a világ egyik legszegényebb állama, pedig akár gazdag is lehetne: ásványkincs-vagyona mintegy ezer milliárd dollárt ér. Ráadásul a világnak szüksége lenne rá. Kiaknázása azonban eddig nagyrészt meghiúsult a hiányos infrastruktúra, a „biztonsági kihívások” és a szakértelem hiánya miatt. Befektetők kellenének, de vajon ki fog bizniszelni a tálibokkal?

Afganisztánban az egy főre jutó GDP alig több mint 2 ezer dollár volt tavaly a Világbank adatai szerint.

Napi két dollár alatt

A közép-ázsiai ország ezzel

a világ 15 legszegényebb államának egyike, és olyan afrikai államokkal van egy szinten, mint Ruanda, Guinea-Bissau és Sierra Leone.

Összehasonlításul: a világ leggazdagabb államában, Luxemburgban 118 ezer, Magyarországon pedig 33 ezer dollár az egy főre jutó GDP – tehát 59-szer, illetve 16-szor több mint Afganisztánban.

És még a szomszédos Pakisztánban is mintegy 2,5-szer annyi, csaknem 5 ezer dollár ez a mutató. (A Világbank egy elvi pénzmennyiséget, az úgynevezett nemzetközi dollárt használja a statisztikában a jobb összehasonlíthatóság érdekében - a szerk.)     

Egy dolgozó kisfiú portréja az Afganisztánnal szomszédos Pakisztánban, Gilgit városában.  (Depositphotos/Hackman)
Egy dolgozó kisfiú portréja az Afganisztánnal szomszédos Pakisztánban, Gilgit városában. (Depositphotos/Hackman)

Amerikai becslések szerint tavaly az afgánok 90 százaléka élt a szegénységi küszöb alatt, napi kevesebb mint két dollárból. A Világbank pedig azt közölte, hogy az afgán gazdaság továbbra is törékeny és a segélyektől függ.

Gyengék az állami intézmények, rossz az üzleti környezet, nincs megfelelő infrastruktúra, és kiterjedt a korrupció.

Ráadásul az iszlám államot hosszú ideje politikai válság sújtja, ami most csúcsosodott ki a tálib hatalomátvétellel. Ez nemzetközileg alighanem izolálja majd az országot, ami vissza fogja vetni a gazdaságot, és ezáltal fokozni fogja a szegénységet.

Bődületes ásványkincs-vagyon

Pedig eközben Afganisztán akár relatív gazdag ország is lehetne, hiszen anno már szovjet vizsgálatok is megállapították – az ország a ’80-as években szovjet megszállás alatt állt –, hogy

sokat ígérő, de nagyrészt kiaknázatlan ásványkincs-tartalékkal rendelkezik, az aranytól és az ezüsttől kezdve a kőolajon és földgázon át a lítiumig és a kobaltig.

A 2000-es években amerikai vizsgálatok mintegy ezer milliárd dollárra becsülték a kiaknázatlan ásványkincs értékét:

geológiai kutatások hatalmas mennyiségű vasércet, rezet, valamint rendkívül értékes lítium-készleteket azonosítottak.

Utóbbiak vetekedhetnek Bolívia készleteivel, amely a világ legnagyobb ismert lítium-tartalékával rendelkezik.

Ez már csak azért is fontos, mert a CNN cikke szerint

manapság jelentősen növekszik az igény a lítiumra, a kobaltra, vagy például az olyan ritkaföldfémekre, mint a neodímium az elektromos autók és más zöld technológiák térhódítása miatt.

A Nemzetközi Energia Ügynökség májusi közlése szerint ha nem emelkedik meredeken a lítium, a réz, a nikkel, a kobalt és a ritkaföldfémek kitermelése, akkor a világ nem tudja majd kordában tartani a klímaválságot. (Persze lehet, hogy amúgy sem fogja tudni, de ez már egy másik kérdés – a szerk.)

Egy átlagos elektromos autóhoz például hatszor annyi ilyen ásványra van szükség, mint egy hagyományos meghajtásúhoz – akkumulátoraikhoz például lítium, nikkel és kobalt kell –, az elektromos hálózatok pedig óriási mennyiségű rezet és alumíniumot igényelnek.

Ha Afganisztánnak lenne néhány nyugodt éve, amelyek alatt fejlesztené az ásványkincs-kitermelést, akkor egy évtizeden belül a régió egyik leggazdagabb országa lehetne

-mondta még 2010-ben Said Mairzad amerikai szakértő a Science magazinnak.

A földben marad

A nyugalmas évek azonban soha nem érkeztek meg, így Afganisztán ásványkincs-vagyonának nagy része jelenleg is a földben rejtőzik –

a legértékesebb ásványok továbbra is kiaknázatlanok a „biztonsági kihívások”, az infrastruktúra hiánya vagy éppen a komoly szárazság miatt.           

Bár aranyat, rezet és vasércet már bányásznak Afganisztánban, a lítium és a ritkaföldfémek bányászata ezeknél sokkal több befektetést, speciális szaktudást és időt igényel.

A CNN által idézett becslések szerint az ásványok jelenleg mindössze egymilliárd dollár bevételt hoznak évente, ráadásul

ennek 30-40 százalékát elszívja a korrupció, illetve a helyi hadurak vagy a kisebb bányaprojekteket „felügyelő” tálibok viszik el.

Egyes elemzők szerint elképzelhető, hogy a tálibok hatalomra kerülésük után fejlesztik majd a bányászatot is, és a bányák egy része szabályozott keretek között működhet majd.

Mások viszont arra figyelmeztetnek, hogy a hatalomátvétel és a kormányzás aligha lesz zökkenőmentes, és sok évbe telik majd egy működőképes irányítás kialakítása ezen a területen.         

Biznisz a tálibokkal?

Ráadásul nyilvánvaló, hogy

a tálibok hatalomátvétele után az eddiginél is nehezebb lesz befektetőket az országba vonzani.

A magánbefektetők túlnyomó többsége aligha vállalja majd a kockázatot – ráadásul az esetleges nemzetközi szankciók miatt lehetőségeik is korlátozottak lehetnek.

Az állami befektetők közül főleg Kína jöhet szóba, amely globálisan az első helyen áll ritkaföldfém-bányászatban és jelentős zöldenergia-programot hajt végre, ráadásul eddig is tartotta a kapcsolatot a tálibokkal, és geopolitikai szempontok is motiválhatják.         

Az üzletelés a tálibokkal azonban már túl kockázatos lehet Pekingnek, amely továbbra is más, kiszámíthatóbb térségekre koncentrálhat majd.                

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!