<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
9p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A borászok szerint tavaly nem volt kiemelkedő a szőlőtermés, de a jó évjáratra minden esély megvan. 2020 mégsem erről marad emlékezetes a számukra, hanem a pandémiának a bevételeikre gyakorolt hatásáról.

Villányi borvidék

Az egykor Teleki Zsigmond által alapított, 2002-ben az OTP-vezér Csányi Sándor résztulajdonába került, 2006-tól Csányi Pincészet Zrt. néven futó társaság friss beszámolója szerint a pandémia nem igazán tépázta meg borainak összforgalmát, bár az importpalackok száma kissé megcsappant. 2020-ban a cégnek 104 millió forinttal nagyobb nettó árbevételt sikerült elérnie, mint 2019-ben. Az Igazságügyi Minisztérium e-beszámolói közé feltöltött kiegészítő melléklet arra is kitér, hogy a belföldön értékesített borok jobban fogytak, ezzel szemben a külföldre szállított borok harmadával csökkentek a pandémia évében. Az import leginkább Csehországban, Hollandiában, Brazíliában, Kínában, Szlovéniában, Ausztriában és Írországban esett vissza jelentősen. Érdekesség, hogy Oroszországba a kivitel egyenesen nullára ment le, pedig 2019-ben onnan még sok megrendelésük volt. Viszont jelentősen emelkedett a Németországba, Máltára és Szlovákiába utazó palackok száma. A továbbra is 80 fővel működő Csányi Pincészet nyeresége sem tükrözi a járvány megjelenését: az 2020-ban 3,4 millió forint lett, ami azért szép eredmény, mert 2019-ben jócskán a mínuszban időzött, tehát akkor még veszteséges volt.

A Csányi Pincészet a pandémia ellenére jó évet tudhat maga mögött. Fotó: csanyipinceszet.huA Csányi Pincészet a pandémia ellenére jó évet tudhat maga mögött. Fotó: csanyipinceszet.hu

A Weninger & Gere Kft. 9 fővel produkált 2020-ban 195,2 milliós nettó árbevételt, ami 6,2 millióval marad el a 2019-es évtől. Az értékesítés zömét a belföldi, palackos borok eladásának köszönheti, amelyek raktérkészlete nőtt, míg a folyóboroké csökkent. Ez utóbbit magyarázhatják a pandémia miatti lezárások, amikor Villány fő utcája teljesen kihalt, és senki nem fogyaszthatott a legendás borvidék egy pincészetében és szállodájában sem. Gere Attiláék ugyanakkor abban látják az árbevételük csökkenését, hogy a ”bortermelés fizetőképes kereslete többfelé oszlik az új piaci szereplők belépésével, s a társaság folytatja 25 éve megkezdett működését”. Kiváló üzleti tevékenységüknek köszönhetően és a koronavírus-járvány ellenére nyereségük 2020-ban 3,8 millióval szárnyalta túl a 2019-est.  

A Bock Pince 2020-as forgalma nem sokkal marad el az előző évitől, mindössze 12,5 millióval lett kevesebb, nyeresége viszont visszaesett. 2 millióval kevesebb profitja lett a villányi cégnek, amiből arra lehet következtetni, hogy a koronavírus-járvány minden céget másmilyen mértékben érintett.  

Szekszárdi borvidék

A Mészáros Borház Kft. nettó árbevétele 2020-ban 151,8 millióval csökkent, mégis nyereséggel zárták a foghíjas évet, ami köszönhető a remek üzleti tevékenységüknek is, például az online borrendelés felfutásának, hiszen a karantén idején igen sokan rákaptak a házhoz szállításra. Így hiába csökkent dolgozóik létszáma 42-ről 38 főre, 2020-at végül 28,7 millió forinttal magasabb profittal zárták.

A Dúzsi Tamás és családja „Szegszárdi” Borászati Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-nek kevésbé sikerült jól a 2020-as év: mind a nettó árbevételük, mind a nyereségük csökkent. 2020-ban 102 millióval kevesebb forgalma volt a szekszárdi borászfamíliának, mint a pandémia előtti évben, nyeresége pedig 7 millióval múlta alul a 2019-es évet.

A szintén szekszárdi Takler Pince Kft. a járvány évében még dolgozói létszámának növelését is meglépte, 16 főről 20-ra bővítette a csapatát, de még velük együtt sem sikerült a 2019-es évet túlszárnyalniuk. Nettó árbevételük 2020-ban 96,8 millióval lett kevesebb, tiszta nyereséget pedig 52,9 millió forinttal kevesebbet könyvelhettek el, mint 2019-ben.

Szívesen megnéztük volna a Bodri Pincészet számait is, de cikkünk megjelenéséig még nem jelent meg a 2020-as elektronikus beszámolójuk.

Tokaji borvidék

A tokaji borvidékről sajnos nem tudtunk reális képet felvillantani, ugyanis az általunk megvizsgált MAD Wine Kft.-nek, a Hold-völgy Resort Borturisztikai Kft.-nek, valamint a Sauska Tokaj Kft.-nek sincsenek még fent a tavalyi adatai.

Eger és környéke borvidék

A St. Andrea Szőlő-, Bortermelő és Értékesítő Kft. tavaly nem sokkal maradt el 2019-től, ezért kijelenthető, hogy a járvány kevésbé tizedelte meg üzletileg a céget. A pandémia évében 21 helyett 19 fővel produkáltak 34,7 milliós nettó árbevétel-csökkenést, míg nyereségük csak 12,7 millióval csökkent.

Gál Tibor Pincészete 19 főről 11 főre zsugorodott 2020-ban. Az Agria Vino Kft. éves mérlegéből az derül ki, hogy nettó árbevétele 2020-ra 54,7 millió forinttal csökkent 2020-ban, de a cégnél maradó nyereséget növelni tudták: a járvány évében 4,4 millió forinttal tudták megfejelni az előző évi tiszta bevételt.

Badacsonyi borvidék

191 főről 178 főre csökkent kollektívával a Varga Pincészet a Csányi Pincészethez hasonlóan azon kevesek közé tartozik, akik növelni tudták 2020-ban forgalmukat, 136 millió forinttal. A mérleg mellé feltöltött kiegészítő mellékletükből az is kiderül, hogy bár az exportra eladott borok forgalma erőteljesebben növekedett, az összértékesítésük zöme természetesen itthon történik. Exportra termelt borukból legtöbbet Szlovákia vásárol. A balatoni cég adózott nyeresége egyébként jelentős mértékben, 149,1 millióval lett több, mint 2019-ben. Beszámolójukból az az érdekesség is kiderül, hogy a cég 2018. december 31-ével céltartalékot képzett a Balatonvilágoson bérelt állami földeken 2001-2002-ben telepített 27,1 hektáros borszőlő ültetvényekkel kapcsolatban várható veszteségére tekintettel. A területekre 2009. december 31-ig hatályos bérleti szerződés alapján telepítettek a borszőlő-ültetvényeket, 50 százalékos állami támogatással, amelyet a támogatási rendelet alapján tőketartalék javára számoltak el. A bérleti szerződést kezdeményezésük ellenére sem hosszabbították meg velük az ültetvények hasznos élettartamának időtartamára. A földterületeket, amelyen az ültetvények voltak, 2016-ban elárverezte a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (ma: Nemzeti Földügyi Központ), arra vételi joga sem a társaságnak, sem a társaság tulajdonosainak nem volt. Az ültetvényt 2016. október 16- ig használhatták. Az ültetvények könyv szerinti nettó értéke: 24.789.926 forint, de a társasággal az elszámolás a mai napig nem történt meg. A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet egyébként az ültetvények megtéríteni kívánt értékét 11,5 millió forintban határozta meg, amit nem fogadtak el. Mivel az elszámolás 2020. év folyamán sem történt meg, így a megképzett céltartalékot továbbra is nyilvántartják.

A badacsonyi borászatok közül kerestük még a Laposa Birtok, a Borbély Családi Pincészet és a Pátzay Pincészet tavalyi beszámolóit, de adataik még nem publikusak.

Ugyan nem badacsonyi, de balatoni borászat a Légli Szőlő- és Bortermelő Kft. is, amely mind nettó árbevételében, mint nyereségében visszaesést élt meg tavaly. 2020-as forgalmuk 35,3 millióval, míg adózott eredményük csaknem 20 millióval lett kevesebb.

Etyeki borvidék

Több etyeki fesztivál is elmaradt, no és az év egy részében megszállni sem lehetett például az Etyeki Kúria Borgazdaságban sem, ezért hiába növelték dolgozóik létszámát 19-ről 24 főre, nettó árbevételük 27,2 millióval lett kevesebb a járvány idején, míg nyereségük maradt mínuszban. Igaz, a 2019-es -194 millióhoz képest a tavalyi -111 millió mégiscsak pozitívumként értékelhető. 

A Rókusfalvy Birtok, - amely évek óta 8 fővel tolja a nagyüzemet, - forgalma 32,4 millióval csökkent 2020-ban, s -2,3 millió forintos adózott eredményükkel még veszteségesek is lettek. A kiegészítő mellékletben ugyanakkor azt írják: a cég jelenleg jó piaci helyzetet mondhat magának. Igyekszik ezt úgy kihasználni, hogy tevékenysége színvonalának emelése útján piaci pozícióit megtarthassa (növelhesse).

Agrárpiaci szakemberek szerint a koronavírus hatásait elsősorban a prémiumborok forgalmazói szenvedték meg a HORECA szektor leállása miatt, a tömegborok viszont kiválóan fogytak a járvány idején. Az ágazat szereplői ugyan a Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Programnak köszönhetően több mint 2 milliárd forintnyi többletforrásban részesültek, ennek ellenére a magyar borászatok 2020-as évének számaiból az derül ki, hogy keveseket leszámítva a pandémia különböző mértékben nyomta rá bélyegét a bevételeikre. A rosszabb számok különösen azoknál a cégeknél érvényesültek, akiknél nem csak boreladásból származik bevételük, hanem a gasztrokultúrában és a turizmusban is jelentősen érdekeltek. Hiszen a lezárások miatt mind tavasszal, mind ősszel és télen is nélkülözniük kellett a pincészeteknek a jókedvű vendégeket. Az idei év remélhetőleg sokak számára jobban alakul, még akkor is, ha 2021 elejét még jelentősen megtépázta a harmadik hullám, valamint  a belőle fakadó lezárások. 

Hogy borászati körképünk még kerekebb legyen, rápillantottunk Mészáros Lőrinc érdekeltségeire is:

  • A zánkai Canter Borház tavalyi nettó árbevétele elmaradt a 2019-estől: közel 47 millióval lett kevesebb, míg adózott eredménye maradt mínuszban év végén. Bár közel 100 millió forintot ledolgoztak a 2019-es veszteségből, de még így is több, mint 61 milliós mínuszt könyvelhettek el.  
  • A bodrogkeresztúri Dereszla Bortermelő Kft. jobban zárta a pandémia évét, 2020-ban 37,1 millióval kisebb forgalmat könyvelhetett el, és csak 14,4 millió forinttal karcsúbban zárták az évet.  
  • Az ugyanitt működő Henye Borászat Kft. adózott árbevételére viszont erősen rányomta bélyegét a járvány, hiszen 2020-ban 87,7 millióval csökkent a forgalmuk, míg adózott eredményük 2019-hez hasonlóan maradt mínuszban, amely 95,8 milliós veszteség. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.