<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint jó esély van arra, hogy London megállapodásra jusson a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről az Európai Unióval, de a "kapitulációs törvény" gyengíti a brit kormány tárgyalási pozícióit.

Johnson rendszeresen ezzel a kifejezéssel illeti azt az ellenzéki kezdeményezésre elfogadott törvényt, amely megtiltja a megállapodás nélküli kilépést az EU-ból és előírja, hogy a Brexit-egyezmény elmaradása esetén a miniszterelnöknek kezdeményeznie kell az EU-nál az október 31-én esedékes Brexit elhalasztását három hónappal.

Johnson, aki vasárnap, a kormányzó Konzervatív Párt éves kongresszusának nyitónapján nyilatkozott a BBC televízió politikai magazinműsorában, a törvényre utalva kijelentette: ha Brüsszelnek az a sejtése támad, hogy reális esély van az Egyesült Királyság benntartására az EU-ban, az megfosztja a brit kormányt tárgyalási mozgásterének jelentős részétől.

Johnson egyértelmű igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy a törvény ellenére továbbra is lehetséges-e a megállapodás nélküli Brexit október 31-én.

Kitért ugyanakkor annak a kérdésnek a megválaszolása elől, hogy milyen módon tudná megkerülni a rendezetlen kilépést tiltó törvényt. Úgy fogalmazott: a brit kormány szándéka a megállapodás elérése az EU-val, erre van is jó esély, és ennek alapján nincs értelme "elméleti forgatókönyvekről" beszélni.

A brit sajtóban rendre felmerülő találgatások egyike szerint Boris Johnson taktikai meggondolásokból lemondhat, másra - jó eséllyel a jelenlegi ellenzék soraiból választandó miniszterelnökre - hagyva a Brexit halasztásának kezdeményezését, abban a reményben, hogy az utána kiírandó előrehozott választásokon erőteljes Brexit-párti kampánnyal többséget szerezhet a jelenleg kisebbségben kormányzó Konzervatív Pártnak. Johnson azonban a vasárnapi BBC-interjúban határozott nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy vannak-e ilyen tervei. Kijelentette: azt vállalta, hogy a pártot és az országot átvezeti a jelenlegi nehéz időszakon, és az ő felelőssége, hogy ezt meg is tegye.

A sajtó találgatásai között szerepel egy olyan forgatókönyv is, amely szerint Johnson a törvénynek megfelelően kezdeményezné a Brexit halasztását, de arra kérné az uniós országok vezetőit, hogy e kérést vétózzák meg.

A brit kormányfő a BBC televízió vasárnapi interjúműsorában kitérően válaszolt arra a kérdésre, hogy folytatott-e erről tárgyalásokat más uniós vezetőkkel, köztük esetleg Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel. Johnson úgy fogalmazott: "rendkívül érdekes, de egyben kényes" tárgyalásokat folytat az EU-val, és nem kívánja részletezni, hogy e tárgyalásokról milyen megbeszéléseket folytat a tagországok vezetőivel.

Hozzátette ugyanakkor: egyértelmű, hogy a többi EU-tagország sem szeretné a Brexit-folyamat további elhúzódását, és azt sem, hogy Nagy-Britannia "kellemetlen, lázongó, bizonytalan helyzetű, együttműködésre kevéssé hajlamos" tagországként maradjon az EU-ban.

A Brexit halasztásának kérdésében valószínűleg az uniós tagországok is megosztottak, de erőteljes az a nézet az EU-n belül, hogy most már ideje lenne továbblépni - mondta a brit miniszterelnök. Johnson ugyancsak kitért a válaszadás elől arra a kérdésre, hogy bocsánatot kért-e II. Erzsébet királynőtől, miután a brit legfelsőbb bíróság törvénysértőnek ítélte a parlamenti ülésszak lezárásáról hozott döntést.

A brit kormányfő a hónap elején kezdeményezte az uralkodónál a jelenlegi ülésszak lezárását, ám a legfőbb brit fellebbviteli fórum által a héten egyhangúlag meghozott végzés szerint a királynőnek a parlamenti évad berekesztéséről adott miniszterelnöki útmutatás törvénysértő, és így jogi hatály nélküli.

A legfelsőbb bíróság álláspontja szerint ugyanis a döntés ésszerű indokok nélkül akadályozta a parlamentet alkotmányos funkcióinak ellátásában a Brexit-határidő közeledte miatti kritikus helyzetben. Az alsóház már a végzés másnapján ismét összeült. A brit sajtó egybehangzó értesülései szerint az udvar rendkívül rossz néven vette, hogy Johnson ilyen helyzetbe hozta a királynőt.

A The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lap kormányzati forrásokat idézve azt írta, hogy Johnson közvetlenül a legfelsőbb bíróság végzésének keddi kihirdetése után telefonon felhívta az uralkodót és elnézést kért tőle. A vasárnapi BBC-interjúban Johnson az erre vonatkozó kérdésre csak annyit mondott, hogy a brit politikai konvencióknak megfelelően nem adhat nyilvánosan felvilágosítást a királynővel folytatott megbeszéléseiről.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.