2p

Hétszázmillió forintért venné meg Rákosfalvy Zoltántól a Győr-Szol a Bécsi kapu téri Schäffer-házat birtokló céget. 

A cég tulajdonosai között ott van Rákosfalvy Zoltán, Somogyi János és Grászli Bernadett volt múzeumigazgató is - írja az Úgytudjuk.hu.

A lap úgy értesült, hogy a téma az lesz a győri önkormányzat Gazdasági és Tulajdonosi Bizottságának ülésén, hogy a Győr-Szol több mint 700 millió forintért felvásárolja a Püspökvár Kft. nevű céget, amelynek tulajdonosai a cégjegyzék szerint Rákosfalvy Zoltán, a város volt ügyvédje és Borkai Zsolt egykori polgármester közeli szövetségese; Grászli Bernadett, a Rómer Múzeum korábbi igazgatója, valamint a szintén Borkai körébe tartozó Somogyi János vállalkozó. 

A győri Schäffer-ház. Fotó: MTI
A győri Schäffer-ház. Fotó: MTI

A vásárlás lényege, hogy Püspökvár Kft. tulajdonában van a Bécsi kapu téren található Schäffer-, vagy más néven Vaskakas-ház, amelyet így tulajdonképpen 16 év után visszaszerez a város.

Az ingatlant önkormányzat 2007-ben adta el egy magánbefektetőnek közel 200 millió forintért, majd azóta gazdát is cserélt. 2019-ben aztán Rákosfalvy Zoltán, a Borkai-ügy miatt országos hírnevet is szerző győri ügyvéd érdekeltségébe tartozó cég vásárolta meg az épületet a lap információi szerint mintegy 300 millió forintért, de ő sem állt neki nagyobb felújításnak a fóliázáson kívül. A győri ügyvéd akkor azt nyilatkozta, hogy lokálpatrióta okból vásárolták meg az ingatlant, és csak akkor adnak tovább az ingatlanon, ha az önkormányzat, az állam, vagy az egyház szeretne kezdeni valamit vele.

Dézsi Csaba András polgármester a hírek szerint „múzeumi negyedet” tervez a területre, amire pályázati forrást szeretne behúzni, és tárgyalt is már a dologról a Nemzeti Múzeummal.

A több száz milliós vásárlás első sorban nem is az eladók, vagy az ár miatt – amit ingatlanpaci forrásaink korrekt árnak tartanak –, hanem azért érdekes, mert a Győr-Szol nincs a legjobb anyagi helyzetben. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!