Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Wéber Balázs Wéber Balázs

Karácsony Gergely és Rafal Trzaskowski azt kérik, hogy városaik akkor is kapjanak uniós pénzeket, ha Magyarországot és Lengyelországot kizárják a helyreállítási alapból.

Közös levélben fordul ma Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez a budapesti és a varsói főpolgármester a magyar és a lengyel kormány vétója nyomán előállt uniós patthelyzet miatt, írja a Bloomberg a TVN lengyel televízióra hivatkozva.

Ragaszkodnak az uniós pénzekhez

Karácsony Gergely és Rafal Trzaskowski a levélben, amelyet más városok vezetői is aláírtak, elhatárolódik a két kormánytól. Egyúttal arra kérik Brüsszelt, hogy abban az esetben se zárja el a helyi önkormányzatokat az uniós forrásoktól, ha Magyarország és Lengyelország fenntartja vétóját, és nem lesz része az uniós pénzügyi csomagról született egyezménynek. (UPDATE: A két főpolgármester ma délután közösen, online sajtótájékoztatón jelentette be az összefogást, a levél itt érhető el.)

Karácsony Gergely Brüsszel segítségét kéri az uniós pénzek védelme érdekében. (Fotó: Bánkuti András)Karácsony Gergely Brüsszel segítségét kéri az uniós pénzek védelme érdekében. (Fotó: Bánkuti András)

Az Európai Bizottság már múlt héten jelezte, hogy kész megkerülni a magyar-lengyel vétót, azaz a két ország kihagyásával hozná létre a koronavírus-válság okozta károk enyhítését célzó helyreállítási alapot.

Ha mégsem vonják vissza vétójukat, azzal saját polgáraiknak ártanak, hiszen jelentősen csökkenni fog a hozzájuk érkező  uniós pénzek mennyisége

- figyelmeztette Johannes Hahn, az Európai Bizottság költségvetési és igazgatási ügyekért felelős biztosa a magyar és a lengyel kormányt. (Ez az úgynevezett nukleáris opció). 

A Bloomberg emlékeztet arra, hogy

a két liberális beállítottságú polgármester hosszú ideje szembemegy kormányaik nacionalista irányvonalával.

Egy évvel ezelőtt például Pozsonnyal és Prágával közösen írtak alá egy paktumot, amelyben kiállnak a közös értékek (szabadság, demokrácia, jogállamiság) mellett. Emellett azt is kezdeményezték, hogy közvetlenül is hozzáférhessenek uniós forrásokhoz.

Karácsony Gergely pedig októberben helyi népszavazások kiírására biztatta az önkormányzatokat annak érdekében, hogy a helyreállítási alapból Magyarországnak szánt pénzek legalább felét az önkormányzatok kapják meg – lakosságarányosan, politikai pártállástól függetlenül.      

Mi áll a háttérben?

A helyreállítási alap a 2021-2027 közötti uniós költségvetéssel együtt része annak a jogalkotási csomagnak, amit Magyarország és Lengyelország november közepén megvétózott a szintén a csomag részét képező jogállamisági mechanizmus (az uniós pénzek kifizetésének jogállami feltételekhez kötése) miatt.

A mechanizmusról a júliusi EU-csúcson előzetes megállapodás született, azt azonban ősszel a német uniós elnökség - főleg az Európai Parlament nyomására - szigorította.

A vétó ügye és az annak nyomán előállt patthelyzet az e hét csütörtöki-pénteki EU-csúcs egyik fő témája lesz.       

A nukleáris opcióról itt (Meredek, de nem kizárt lehetőség a nukleáris opció), a vétó hátteréről itt (Orbán Viktor vagy Brüsszel rántja előbb félre a kormányt?), a német álláspontról pedig itt írtunk ( Megtudtuk a német kormánytól, mit gondol Orbán Viktor vétójáról.)

A nemzetközi gazdasági hatásokat ebben a cikkben (Ők lesznek Orbán Viktor vétójának a nagy vesztesei), a magyarországi következményeket pedig ebben az írásban (Magát is lábon lövi a magyar kormány, ha bukik az uniós csomag) elemeztük.

Jegyzetünket arról, hogy a magyar kormány feladná-e az EU-tagságot, itt olvashatják (Mire készül Orbán Viktor? Az EU elhagyására?).

Videókommentárunkat az eseményekről és az EU szétszakadásának veszélyéről pedig itt tekinthetik meg:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.