2p

Hatalmasat drágult a családi nagybevásárlás: egyetlen hónap alatt 6,6, egy év leforgása alatt 31,5 százalékkal emelkedtek az élelmiszerárak. 

Még soha ekkora áremelkedést nem mért a hazai hipermarketekben laptársunk, a Privátbankár.hu Árkosár-felmérése, mint most:

egy hónap alatt 6,6 százalékkal kúsznak fel az átlagos élelmiszerárak.

A három áruház (Auchan, Tesco és az Interspar) közül kettőben is 10 százalék fölötti áremelkedést mértek kollégáink egyetlen hónap alatt, míg egy áruház 2 százalékkal olcsóbbra árazta a szimulált családi nagybásárlást, mint júniusban - így jött ki a 6,6 százalékos átlagos havi áremelkedés. 

Átlagosan 1 855 forinttal kellett többet hagyniuk a kasszánál, mint egy hónappal ezelőtt, ami egészen extrém áremelkedést jelent - jegyzi meg a cikk. 

Ennél durvább az éves élelmiszerár-emelkedés mértéke, ami elérte a 31,5 százalékot. 

Lassan elfogynak a szavak az áremelkedésre. Fotó: Pixabay
Lassan elfogynak a szavak az áremelkedésre. Fotó: Pixabay

Az árstopon kívüli termékek közül szinte minden drágább, mint egy hónapja volt, a legnagyobb áremelkedést az almánál (+55 százalék), a banánnál (+27 százalék), a krumplinál (+25 százalék) mérték, de ezen kívül is van több termék, ami 10 százalékot meghaladó mértékben drágult egyetlen hónap alatt (chips, csokoládé, sajt, narancslé). 

Egy év alatt a sajt drágult a legtöbbet, több mint kétszer annyiba kerül, mint 2021 júliusában (+102 százalék). Továbbá a kenyér is kétszer annyiba kerül, mint egy éve (+98 százalék). A dobogóra ezúttal is felfért a margarin, ami 70 százalékkal kerül többe, mint egy éve. 

A felmérés során külön is megvizsgálták, mi történik a kenyér-fornton. 1 kilós félbarna kenyeret 519 forintért adták a Tescóban és az Intersparban is. A legolcsóbb versenyzőt az Auchanban azért találták kollégáink, mert épp akciós volt: az eredetileg 549 forintos kilónkénti árról 400 forintos kilónkénti árra vitték le az 50 dekás szeletelt parasztkernyér árát. 

De nemcsak Nyugat-Európához, hanem a régióhoz képest is durván drágult a kenyér ára Magyarországon, erről további részleteken alábbi cikkünkben olvashat:

(Privátbankár.hu)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!