<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Hatalmasat drágult a családi nagybevásárlás: egyetlen hónap alatt 6,6, egy év leforgása alatt 31,5 százalékkal emelkedtek az élelmiszerárak. 

Még soha ekkora áremelkedést nem mért a hazai hipermarketekben laptársunk, a Privátbankár.hu Árkosár-felmérése, mint most:

egy hónap alatt 6,6 százalékkal kúsznak fel az átlagos élelmiszerárak.

A három áruház (Auchan, Tesco és az Interspar) közül kettőben is 10 százalék fölötti áremelkedést mértek kollégáink egyetlen hónap alatt, míg egy áruház 2 százalékkal olcsóbbra árazta a szimulált családi nagybásárlást, mint júniusban - így jött ki a 6,6 százalékos átlagos havi áremelkedés. 

Átlagosan 1 855 forinttal kellett többet hagyniuk a kasszánál, mint egy hónappal ezelőtt, ami egészen extrém áremelkedést jelent - jegyzi meg a cikk. 

Ennél durvább az éves élelmiszerár-emelkedés mértéke, ami elérte a 31,5 százalékot. 

Lassan elfogynak a szavak az áremelkedésre. Fotó: Pixabay
Lassan elfogynak a szavak az áremelkedésre. Fotó: Pixabay

Az árstopon kívüli termékek közül szinte minden drágább, mint egy hónapja volt, a legnagyobb áremelkedést az almánál (+55 százalék), a banánnál (+27 százalék), a krumplinál (+25 százalék) mérték, de ezen kívül is van több termék, ami 10 százalékot meghaladó mértékben drágult egyetlen hónap alatt (chips, csokoládé, sajt, narancslé). 

Egy év alatt a sajt drágult a legtöbbet, több mint kétszer annyiba kerül, mint 2021 júliusában (+102 százalék). Továbbá a kenyér is kétszer annyiba kerül, mint egy éve (+98 százalék). A dobogóra ezúttal is felfért a margarin, ami 70 százalékkal kerül többe, mint egy éve. 

A felmérés során külön is megvizsgálták, mi történik a kenyér-fornton. 1 kilós félbarna kenyeret 519 forintért adták a Tescóban és az Intersparban is. A legolcsóbb versenyzőt az Auchanban azért találták kollégáink, mert épp akciós volt: az eredetileg 549 forintos kilónkénti árról 400 forintos kilónkénti árra vitték le az 50 dekás szeletelt parasztkernyér árát. 

De nemcsak Nyugat-Európához, hanem a régióhoz képest is durván drágult a kenyér ára Magyarországon, erről további részleteken alábbi cikkünkben olvashat:

(Privátbankár.hu)