4p

Legalábbis ha a Matolcsy György vezette jegybank prognózisai bejönnek. És még így is van megválaszolatlan kérdés.

A Magyar Nemzeti Bank decemberben teszi közzé az utolsó inflációs jelentését és a hagyományokhoz híven két nappal a kiadvány publikálása előtt a GDP-re és inflációra vonatkozó előrejelzésüket már nyilvánosságra is hozták. Ezek alapján nyugodtan kijelenthetjük, hogy kegyetlen év vár ránk, de különösen a társadalom legidősebb rétegére. Mindkét adat ugyanis ugyanúgy fontos számukra, mint a társadalomnak, és a gazdaság egyéb szereplőinek.

Nos, mindkét mutatóra az ideinél kedvezőtlenebb prognózist adtak a jegybanki szakértők:

jövőre a gazdaság 0,5-1,5 százalék közötti mértékben növekedhet az idei évre várt 4,5-5 százalék után, az infláció pedig az idei évre jelzett 14,5-14,7 százalék után 15-19,5 százalék között alakulhat.

Mit jelentenek mindezek a nyugdíjasok számára?

Röviden azt, hogy nyugdíjprémiumra esély sincs, cserébe a megemelt ellátásukat ismét maradéktalanul felzabálhatja az infláció olyan mértékben, hogy korrekcióra lesz szükség. Akár évi több alkalommal is, amennyiben a pesszimistább, 19,5 százalék lesz közelebb a tényadathoz. De ne szaladjunk ennyire előre, kezdjük a GDP-vel!

A jogszabályok alapján nyugdíjprémium akkor jár a nyugdíjasoknak, ha az éves gazdasági növekedés mértéke meghaladja a 3,5 százalékot. Erre a jövő évben még a legoptimistább verzió esetén sincs esély, hiszen a jegybank legfeljebb 1,5 százalékos bővülést lát teljesíthetőnek (ez az előrejelzés egyébként megfelel a kormánytagok által is jelzett sávnak).

Még nehezebb lesz 2023. Fotó: Depositphotos
Még nehezebb lesz 2023. Fotó: Depositphotos

Az infáció 15 és 19,5 százalék közötti sávja sem vetít előre semmi jót az érintettek számára. Mivel az ellátásokat a kormány döntése értelmében 15 százalékkal fogják emelni január elsejétől, igen jó esély mutatkozik arra, hogy ez kevésnek fog bizonyulni. A jegybanki szakértők ugyanis csak gazdasági körülmények optimista változata mellett látnak lehetőséget arra, hogy az év eleji emelés elegendő lesz. Arról nem is szólva, hogy a jegybank az általános inflációra ad prognózist, a nyugdíjasok fogyasztói kosara alapján számolt infláció jóval magasabb lesz ennél. Ebben ugyanis nagyobb súllyal szerepelnek az élelmiszerek, valamint a háztartási energia, melyek ára a legnagyobb mértékben emelkedik (nem véletlenül, van már most is 2 százalékpontnál is nagyobb különbség az általános és a nyugdíjas infláció között).

Ráadásul a helyzet most egy fokkal bonyolultabb is, hiszen a kormány idén 14 százalékig korrigálta a nyugdíjakat, miközben minden jel szerint ennél magasabb lesz az idei infláció. A jegybanki várakozás szerint 14,5 és 14,7 százalék közötti lehet annak mértéke, ám a piaci elemzők körében akadnak még ennél is pesszimistább várakozások. Egy azonban szinte biztosra vehető: idén reálértéken veszíteni fognak a nyugdíjasok, hiába vállalja a kormány az ellátások értékének megőrzését. Ha a jegybanki előrejelzésből indulunk ki, legalább 0,5 százalékpontos differencia biztosra vehető, amit valamilyen formában pótolnia kellene a kormánynak.

Egyelőre azonban még nem ismert a kormány jövő évi inflációs várakozása, így nem tudni, hogy ez a - tételezzük fel - 0,5 százalékpontos utólagos korrekció már benne van-e a 15 százalékos emelésben. Ez pedig mindenképpen egészen érdekes helyzetet eredményez.

Amennyiben a 15 százalékban benne van az idei évről elmaradt 0,5 százalék, akkor biztosra vehető, hogy a következő évben is korrekcióra szorulnak az ellátások. Amennyiben nincs benne a 0,5 százalékpont, akkor pedig az a nagy kérdés, hogy mikor és milyen formában fogja a kormány pótolni ezt a hiányzó emelést a nyugdíjasok számára. Hiszen csak akkor tudja tartani magát a kormány az értékőrzést illető vállalásához, ha az év egészét tekintve a tényleges infláció megegyezik a nyugdíjak emelkedésének mértékével.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!